Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Togo

Republica Togoleză este o ţară în Africa de Vest, având ca vecini pe Ghana la vest, Benin la est şi Burkina Faso la nord. În sud are o mică coastă la Golful Guineea, unde se află capitala Lomé.

Regiunea de coastă a fost explorată prima dată de către portughezi între secolele XV - XVI. Din această epocă încep misiunile catolice auxiliare iar din secolul al XVIII-lea cultul protestant îşi fac simţită prezenţa în peisajul spiritual din estul Africii.

La fel ca în marea majoritate a continentului negru la acea dată, comerţul de sclavi este una dintre cele mai profitabile afaceri în zonă.

Colonie

În 1860 se stabilesc aici marseillezi dar Convenţia de la Berlin din 1855 împarte această parte a Africii între cele trei mari puteri coloniale: Franţa, Marea Britanie şi Germania. Aceştia au stăpânit până în 1918 când celalţi doi colonizatori, Marea Britanie şi Germania, oferă ţara francezilor cu titul de daune de război.

Independenţa

Colonia Franceză, a devenit Republica Togo in anul 1960. Primul preşedinte a fost Sylvanus Olympio (1901-1963) care şi-a început mandatul imediat după câştigarea independenţei. Când a refuzat să lase 626 de veterani togolezi în armata franceză, aceştia l-au îndepărtat de la conducere în mod militar în 13 ianuarie 1963 fiind ucis a doua zi.

Geografie

Republica Togoleză este o ţară africană cu o suprafaţă de 56 785 km². Lungimea sa este 600 km şi lăţimea poate varia de la 50 la 150 km. Ţara are o lungime a frontierelor de 1700 km cu Burkina Faso, Ghana şi Benin şi 50 km de coastă cu ieşire la Golful Guineea. De notat este faptul că eroziunea este foarte importantă; de exemplu în şase ani apa a avansat cu 140 de metri. Altitudinea maximă este în muntele Agou cu o culme de 984 m.

Demografie

Populaţia de peste cinci milioane de persoane este formată din două zeci şi unu de grupuri etnice. Cele mai importante sunt Ewe în sud şi Kabye în nord. Acestea şi-au format chiar şi propriile dialecte ale limbii franceze. Grupurile etnice de pe coastă, în special Ewe (aproape 21 % din populaţie), constituie masa care ocupă serviciile publice, profesionale şi de comerţ în special datorită infrastructurii cu care a fost înzestrat sudul de către colonişti. Kabye (12 % din populaţie) locuieşte în zone mărginaşe şi o mare parte au emigrat în sud pentru a-şi găsi slujbe. Sensul lor istoric a avut loc în forţele armate şi legale pe care continuă să le domine.