Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Sierra Leone

Sierra Leone este un stat din Africa de vest, situat între Guiana la nord, Liberia în sud-est şi Oceanul Atlantic la vest.

Sierra Leone a fost descoperită de portughezi în secolul XVI.

În anul 1536, de-a lungul coastelor din Sierra Leone şi-au făcut apariţia vasele portugheze sub conducerea lui Pedro da Cintra. Acestora li s-a părut că aud răgete de lei venind din munţi. Astfel a luat naştere numele de Sierra Leone, care înseamnă "Muntele Leului". Pe lângă portughezi, olandezii şi englezii au întemeiat şi ei centre comerciale. Comerţul cu sclavi şi cu aur, precum şi exportul de fildeş le-au adus acestora câştiguri frumoase.

În anul 1787, aboliţioniştii englezi în frunte cu Granville Sharp au ridicat, în apropiere de Freetown, o aşezare pentru sclavii eliberaţi. În 1808, Sierra Leone a devenit colonie britanică şi centru al luptei împotriva traficului de sclavi, declarat ilegal de Marea Britanie în 1807. Urmaşii foştilor sclavi sunt creolii, care alcătuiesc în prezent elita socială a ţării şi reprezintă 10% din populaţie. Cele mai numeroase sunt triburile Mende şi Temne (câte 30% din populaţie). În viaţa socială a statului, un rol important este jucat de ritualurile tribale, precum cultul strămoşilor şi adunările secrete organizate pentru cultivarea vechilor ceremoniale. Conducătorii tribali guvernează grupuri numeroase de oameni (până la 40.000 de persoane), iar drepturile lor sunt recunoscute de constituţia statului.

Regiunea de coastă a Sierrei Leone este alcătuită din terenuri mlăştinoase acoperite de mangrove. Numeroase râuri se varsă aici în Atlantic. În largul coastei se află numeroase insule, dintre care cea mai mare este Sherbro. Zona lagunelor de pe ţărm are o lăţime de aproximativ 40 de kilometri după care urmează o regiune de câmpie, în timp ce partea estică a ţării este ocupată de podişuri şi de munţi. La nord se întind savane vaste, iar spre sud, clima şi flora au un caracter subecuatorial tot mai pronunţat.

Economia bazată pe jaf şi ignoranţa guvernelor militare au provocat o criză adâncă în Sierra Leone. Ţara, cândva bogată datorită exportului de arbori cu lemn preţios şi de resurse naturale, este în prezent unul dintre cele mai sărace state ale Africii. Cândva, terenurile statului Sierra Leone erau acoperite de o junglă deasă, din care nu lipseau arborii tropicali cu lemn preţios. Defrişarea excesivă a făcut ca în prezent jungla să fi dipărut aproape în întregime. Animalele pe care aceasta le adăpostea au cunoscut o soartă similară. Agricultura se concentrează pe asigurarea nevoilor ţării, dar numeroase produse alimentare, precum şi utilaje şi obiecte de consum trebuie importante. În stat există resurse importate de diamante (acestea sunt extrase din apele râurilor Moa şi Sewa sau din minele din Koida), rutil (oxid de titan) şi bauxită. Economia slăbită şi consecinţele războiului civil îndelungat fac din apropierea de nivelul mediu de trai al altor state africare un vis încă intangibil.