Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Liberia

Republica Liberia este o ţară de pe coasta de Vest a Africii, care se învecinează cu Sierra Leone, Republica Guineea şi Coasta de Fildeş. A fost afectată de curând de două războaie civile (1989-1996 respectiv 1999-2003) care au mobilizat cetăţeni şi au distrus economia liberiană.

Istoria Liberiei ca o entitate politică de sine stătătoare începe cu sosirea negrilor americani, care vor fi cunoscuţi ca americano-liberieni. Sub egida „Societăţii Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul africii la 1822. Totuşi, identitatea majorităţii liberienilor de astăzi îşi are rădăcinile în diverse grupuri indigene de pe actualul teritoriu al Liberiei de astăzi.

La 26 iulie 1847, americano-liberienii îşi declară independenţa într-un stat numit „Republica Liberia”. Ei vedeau Africa, continentul de pe care fuseseră strămutaţi cu ani în urmă, ca un „Pământ al Făgăduintei”, chiar dacă nu intenţionau să se reintegreze în societatea africană. Americano-liberienii s-au considerat americani şi au fost trataţi ca atare de către indigeni. Deasemenea, au fost recunoscuţi ca americani de către autorităţile coloniale britanice din ţara vecină, Sierra Leone. Simbolurile statului liberian (deviza, stema şi drapelul) reflectă identitatea americană precum şi experienţa de imigranţi a liberienilor. În viziunea americano-liberienilor, noii-veniţi vor coexista cu indigenii, care în cele din urmă vor fi asimilaţi, în cadrul statului puternic ce avea să se construiască.

Înfiinţarea statului liberian s-a desfăşurat nu fără sacrificii, şi cu multe ajutoare filantropice din Statele Unite ale Americii. Guvernul şi sistemul politic liberian a fost modelat după acelea ale Statelor Unite ale Americii. Sistemul politic liberian a fost întotdeauna democratic în structură, chiar dacă au existat momente în care democraţia a lipsit prin substanţă. După 1877, Partidul True Whig a monopolizat puterea politică în această ţară. Guvernele liberiene din acea perioadă au fost confruntate cu o serie de problemă legate de suvernitatea ţării, în contextul în care puterile coloniale vecine, Marea Britanie (pe atunci Imperiul Britanic) şi Franţa exercitau presiuni crescânde asupra puterii de la Monrovia. Totuşi, Liberia nu şi-a pierdut suveranitatea, ci doar posibilitatea de a anexa noi teritorii din jurul frontierelor cu metropolele mai sus menţionate. Mai multe embargouri asupra economiei, precum şi imposibilitatea achitării datoriilor externe au încercat cu greu economia liberiană de la sfârşitul secolului XIX.

Geografia

Liberia este situată în Africa de Vest, având ieşire la Oceanul Atlantic. Peisajul general este caracterizat de câmpii plate, nivelul crescând cu cât se înaintează mai mult spre continent. Clima este tropicală: caldă şi umedă. Iernile sunt blânde şi uscate, iar verile sunt umede şi fierbinţi.

Economia

Economia liberiană a fost profund influenţată de războaiele care au zguduit această ţară. Ea depinde foarte mult de exporturile de minereu de fier, principala resursă a subsolului liberian. Până 1990, Liberia exporta şi cauciuc, dar rezervele de cauciuc s-au epuizat. Cea mai mare parte a infrastructurii acestei ţări a fost distrusă de războaie, iar viitorul ţării depinde de ajutoarele străine. Liberia are o rată a şomajului de 85%.

Demografia

Liberia are peste 3 milioane de locuitori, compusă din americano-liberieni şi din 16 triburi indigene. Tribul Kpelle din centrul şi vestul Liberiei este cel mai numeros grup etnic din această ţară. Americano-liberienii, adică descendenţii sclavilor americani eliberaţi şi sosiţi în Liberia în 1821 alcătuiesc numai 5% din populaţia Liberiei. Din comunitatea liberiană de afaceri fac parte mulţi libanezi, indieni şi alţi africani. Există şi 18.000 de europeni (albi).