Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Burkina Faso

Burkina Faso, de asemenea cunoscută după numele scurt Burkina, este o ţară localizată în Africa de Vest. Are şase vecini: Mali la nord, Niger la est, Benin la sud-est, Togo şi Ghana la sud şi Côte d'Ivoire la sud-vest. Numită în trecut Volta Superioară, a fost redenumită pe 4 august 1984, de preşedintele Thomas Sankara. Literar, „Burkina” se poate traduce „oamenii integrităţii” în limba moré, iar „Faso” înseamnă „casa tatălui” în limba dioula.

Independenţa faţă de Franţa a venit în 1960. Instabilitatea guvernamentală dintre anii 1970 şi 1980 a fost urmată de alegeri democrate în anii 1990 la care au participat mai multe partide. Câteva sute de mii de muncitori din agricultură migrează spre sud în fiecare an în Côte d'Ivoire şi Ghana în căutarea locurilor de muncă. Locuitorii din Burkina Faso sunt cunoscuţi ca Burkinabé.

Istorie

Până la venirea francezilor în zonă, istoria Burkinei Faso este cea a triburilor Mossi. După ce francezii reuşesc să cucerească Ouagadougou, teritoriul Burkinei Faso este unit cu părţi din ceea ce va fi Coasta de Fildeş într-o provincie a coloniei franceze a Africii de Vest, numită Volta Superioară. După cel de-al doilea război mondial, Volta Superioară va deveni mai întâi republică autonomă (1958), apoi republică independentă începând cu 1960. Noua republică a alternat perioadele de dictatură militară cu cele de conducere civilă dar şi cu cele de stânga, ca mai toate republicile africane. Din 1984 Volta Superioară îşi va schimba numele în Burkina Faso(însemnând ţara cu locuitori onorabili). În 1985 a avut de înfruntat chiar şi un mic război cu Mali, dar care a durat doar cinci zile, fiind mediat de preşedintele Coastei de Fildeş. Actualul preşedinte Blaise Compaoré, a urcat la putere printr-o lovitură de stat în 1987.

Geografie


Având o altitudine medie de 400 de metri, Burkina Faso este formată din podişuri joase acoperite în vest şi sud de savane. Nordul, către Sahara, este foarte secetos, în timp ce sudul are un anotimp ploios între mai şi octombrie. Râurile, care în majoritate curg spre sud în Ghana nu sunt navigabile, iar statul nu are ieşire la mare.
Harta Burkinei Faso

Economie


Burkina Faso este o ţară săracă, predominant agrară, având peste 85% din populaţie lucrând în agricultură şi cultivând doar 10% din suprafaţă. Restul suprafeţelor sunt alcătuite din păşuni şi păduri, iar în subsol s-au descoperit minerale (nichel, mangan, plumb, fosfaţi). Cu toate acestea dezvoltarea industrială este strâns legată de agricultură.

Burkina Faso se confruntă cu problema a şomajului, peste 3 milioane de locuitori căutându-şi de lucru în Coasta de Fildeş.

Demografie

Populaţia Burkinei Faso are o medie de vârstă de sub 17 ani, cu o speranţă de viaţă de până la 50 de ani şi o creştere de 2.7%. Majoritatea populaţiei este alcătuită din etnici Mossi.