Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Sahel

Sahel este o amplă zonă de tranziţie, de la deşertul Sahara regiunea de savană Sudan (a nu se confunda cu ţara cu acelaşi nume).

Geografie


Este situată în partea central-nordică a Africii, extinsă pe 3900 km, de la ţărmul Oceanului Atlantic şi până la Marea Roşie, pe o lăţime ce variază între 300 şi 500 km la Sud de Sahara. Ocupă mari porţiuni din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Ciad şi Sudan.

Clima şi vegetaţia

Sahel este o regiune cu ploi de vară (aproximativ 200 mm/an în Nord şi până la 550 mm/an în Sud). Predomină o vegetaţie relativ risipită de savană constând în ierburi şi arbuşti. În Nord păşunile, extrem de sărace (de semideşert) sunt folosite de arabo-berberi nomazi, crescători de cămile şi capre, pe când în Sud vegetaţia fiind ceva mai bogată în sezonul ploios (din iunie până în septembrie), permite păstoritul transhumant al bovinelor, practicat de populaţia negridă. Un produs specific al acestei zone este guma arabica, recoltată de la o specie de Acacia.

Populaţia

Viaţa în aceasta în Sahel este dificilă şi precară. Deşi majoritatea populaţiei se ocupă cu păstoritul nomad, deplasându-se cu animalele în funcţie de precipitaţii, există şi o mică parte implicată în cultivarea arahidelor şi a meiului. Deşi majoritatea statelor din zonă sunt de mari dimensiuni, vastitatea deşertului Sahara şi instabilitatea climatică a zonei Sahel le împiedica să aibă populaţii mai mari. Etiopia are cea mai mare populaţie de departe, cu 75 mil. loc., fiind urmată de Sudan cu 36 mililoane de locuitori. După aceste două ţări, populaţia din Mali şi cea din Niger nu depăşeşte 14 mil. loc., iar cea din Somalia şi din Ciad este de 11 mil. loc.