Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Tunisia

Tunisia este o ţară situată în nordul Africii, este cea mai mică ţară situată aproape de Muntii Atlas. Se învecinează cu Algeria în vest şi Libia în est. Numele ţării provine de la numele capitalei Tunis. Este ţara situată în zona cea mai estică a Maghrebului. Insula cea mai mare a ei este Djerba (514 km²), situată în nordul Tunisiei în Marea Mediterană.

Geografie

Tunisia este ţara cea mai nordică a Africii situată între deşertul Sahara şi Marea Mediterană, la 140 km de Sicilia. Este la jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic şi valea Nillului. Coodonatele geografice ale ţării sunt între 37° 20’ şi 30° 10’ latitudine nordică şi 7° 30’ si 12° longitudine estică. Lăţimea maximă (nord-sud) 780 km, este între între Cap Blanc şi punctul de frontieră Bordj el Khadra iar pe direcţia est-vest 380 km între insula Djerba şi Nefta. Se învecinează cu Algeria la vest şi cu Libia la sud-est. La nord şi est are deschidere la Marea Mediterană, lungimea coastei fiind de aproximativ 1.300 km.

Nord-vestul ţării este mărginit de Tell-Munţii Atlas. Paralel cu ţărmul mării până la golful Bizerte se află lanţul munţilor Kroumirie cu 700-800 m inălţime, continuat cu dealurile Mogod cu o înălţime de 300-400 m care se termină cu Cap Blanc, un ţărm stâncos la mare. Valea fluviului Medjerda este o regiune agrară roditoare. Munţii mai înalţi din ţară sunt aliniaţi pe direcţia nord-est -Cap Bon, spre sud-vest unde se aflǎ muntele cel mai înalt ( Djebel Chambi, 1.544 m) cu o lungime de 220 km de-a lungul coastei Mării Mediterane, între Hammamet si Skhira, Sousse si Sfax. Acest munte este înconjurat de Sahel (şes) roditor (optim culturii de măslini) răcorit de vântul mediteran . În sudul munţilor se află o zonă de depresiune asemănătoare stepei (Chott el Djerid cu lacuri sărate), această regiune fiind urmată în sud de Sahara. La graniţa cu Libia spre vest este şesul Djeffara limitat de Dahar un platou calacaros (600 m altitudine) care se continuă spre mare cu un ştrand nisipos.

Clima

O climă aridă în sud, care devine mai umedă spre nord apropiindu-se de ţărmul mării, ceea ce explică zona asemănătoare stepei (cu veri fierbinţi şi ierni reci). Din Tunisia centrală spre sud dominǎ o climă tipică deşertului. Temperatura medie este în ianuarie 10° C iar în august 26° C. În sudul munţilor Atlas domină tot timpul anului o climă caldă uscată cu puţine precipitaţii, temperaturile atingând 45° C. Diferenţele cele mai mari de temperatură sunt în zona Saharei vara cu 50° C, iar iarna atingând temperatura de îngheţ. Dinspre Sahara bate vântul Şiroco (Scirocco) un curent de aer uscat şi fierbinte. Precipitaţiile anuale în nord sunt cuprinse între 500-1.000 mm în apropiere de coasta mării, ating 1.500 mm în munţi, iar în sud sunt 200 mm pe an.