Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Ciad

Ciad sau Republica Ciad este o ţară situată în centrul Africii. Capitala Ciadului este oraşul N'Djamena.

Datorită distanţei mari faţă de ocean şi climatului preponderent deşertic este deseori numită „Inima moartă a Africii”.
Ciadul este divizat în 3 mari regiuni: una deşertică în zona de nord, o regiune Sahel aridă în centru şi o zonă fertilă în sudul ţării. Lacul Ciad, dupa care a fost denumită ţara, este cea mai mare întindere de apa din ţară şi a doua ca mărime din Africa. Cel mai înalt punct este Emi Koussi(în Sahara). Ciad adăposteşte peste 200 de grupuri etnice şi lingvistice diferite. Islamul este cea mai practicată religie.

Istorie

Istoria Ciadului demonstrează prin gravurile de pe strânci şi prin desenele rupestre că înaintea extinderii Saharei, în urma cu 7.000 de ani, aici locuiau populaţii preistorice. Drumurile de caravane care ajungeau în Africa, venind dinspre Marea Mediterană şi de-a lungul Saharei, începand din secolul al XI-lea, au dus la întemeierea, în jurul lacului Ciad, a numeroase regate. Acestea au fost într-o continuă dezvoltare, până când puterile coloniale europene au manifestat interes faţă de zonele din interiorul Africii. Francezii au fost primii care au pătruns pe teritoriul Ciadului de astăzi, transformându-l în colonia lor, înca din anul 1900. Franţa cucereşte teritoriul în 1920 şi îl încorporează ca parte a Africii Ecuatoriale Franceze. Coloniştii au privit ţara iniţial ca o sursă neimportantă de mană de lucru, deoarece muncitorii erau necalificaţi. În 1929 porneşte o producţie importantă de bumbac. Erau puţini care se ocupau de administraţia coloniei şi doar sudul ţării era condus corespunzator. Sistemul educaţional a suferit mult din această cauză. Ciadul îşi câştigă independenţa în 1960, sub conducerea lui François Tombalbaye, care devine primul preşedinte al ţării. Datorită politicii sale radicale, musulmanii pornesc în 1965 un razboi civil. În 1975 este omorât, dar razboiul continuă până în 1979, când rebelii cuceresc capitala şi pun căpat dominaţiei celor din sud. Cu toate acestea, comandanţii rebelilor au continuat să lupte unii împotriva altora până când Hissène Habré şi-a învins adversarii. A fost expulzat din ţară în 1990 de către generalul său, Idriss Déby. Locuitorii Ciadului au adoptat o nouă constituţie prin referendum şi în 1996 Déby a câştigat cu uşurinţă alegerile, devenind preşedinte. A câştigat şi un al doilea mandat, în 2001. În 2003 a început expoatarea petrolului în ţară, ceea ce a adus speranţa că în ţară va fi pace şi prosperitate. În mod contrar, în tara a început un nou razboi civil. Preşedintele a modificat constituţia, schimbând legea prin care conducătorul avea doar două mandate posibile şi în 2006 a câştigat cel de-al treilea mandat.

Geografie

Relieful Ciadului este dominat de largul bazin care înconjoară Lacul Ciad. Acest lac variază ca mărime, crescând de la o suprafaţă de 10.000 km² până la 25.000 km² în timpul sezonului ploios. De la acest bazin se întind podişuri până la munţii din nord, sud şi est. Clima Ciadului este fierbinte şi extrem de uscată în nord unde este deşert (Sahara), ploile fiind relativ abundente în sud, unde trăieşte majoritatea populaţiei. Sudul este în principal acoperit de savană şi este regiunea agricolă principală a ţării.

Demografie şi vegetaţie

În 2005 Ciadul avea o populaţie de aproximativ 10,146,100 de locuitori, dintre care 25% locuiau în mediul urban. Populaţia ţării este tânără, aproape 50% din locuitori având sub 15 ani. Speranţa de viaţă este de 47,2 ani. Un sondaj realizat în 2003 arată faptul că 54% din locuitorii Ciadului erau musulmani, 20% romano-catolici, 14% protestanţi, 10% animişti şi 3% atei. În fiecare an frontul intertropical traversează Ciadul de la sud la nord, aducând un sezon umed ce durează din luna mai până în octombrie, şi din iunie până în Octombrie în Sahel. În regiunea Saharei precipitaţiile anuale sunt sub 50 ml(regiunea Borkou din Ciad este cea mai aridă regiune a Saharei). În zona centrală se află centura Sahel, unde precipitaţiile sunt de 300-600 mm/an. Vegetaţia din această zonă e reprezentată de tufişuri dese. În zona Sudaneză din sudul ţării precipitaţiile anuale sunt de 900 mm. Ierburile înalte din această zonă reprezintă un loc favorabil pentru păsări, reptile şi mamifere mari. Râurile principale din Ciad: Chari şi Logone (vin din sud-est şi se varsă în Lacul Ciad).