Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Uganda

Uganda sau oficial Republica Uganda, este o ţară în estul Africii care se învecinează la est cu Kenya, la nord cu Sudanul, la vest cu Republica Democrată Congo, în sud-vest cu Ruanda iar în sud cu Tanzania. Partea de sud a ţării include o porţiune importantă a Lacului Victoria. Numele ţării vine de la regatul Buganda, regat care controlase o parte din sudul ţării, incluzând capitala Kampala.

Istorie

Pe teritoriul Ugandei, în Evul Mediu, s-au constituit patru state feudale: Buganda, Toro, Bunyoro şi Ankole. Dintre acestea, cel mai dezvoltat a fost Buganda. În 1890 trupe engleze au pătruns în Buganda iar în 1894 Anglia a unit cele patru state într-unul singur sub numele de Uganda.

După cel de-al Doilea Război Mondial când în Uganda s-a intensificat mişcarea de eliberare de sub protectorat britanic, în martie 1956, Regatul Unit a acordat Ugandei autonomie internă, în octombrie 1962 a fost proclamată independenţa ţării, devenind în 1963 republică federală în cadrul Commonwealth-ului. Printr-o lovitură de stat militară în 25 ianuarie 1971 preşedintele Milton Obote (1966-1971) este înlăturat, instituindu-se regimul dictatorial al col. Idi Amin Dada (1971-1979) căruia forurile internaţionale îi atribuie asasinarea a peste 300.000 de ugandezi. În noiembrie 1978 se declanşează un conflict armat cu Tanzania, care este urmat de ocuparea capitalei Kampala în 11 aprilie 1979 de către trupe tanzaniene şi ale rezistenţei ugandeze şi înlăturarea lui Idi Amin. Acesta fuge în Libia şi apoi în Arabia Saudită, unde trăieşte în exil până la sfârşitul vieţii, în 2003. Milton Obote este reales preşedinte (1980) dar este înlăturat printr-o nouă lovitură de stat la 27 iulie 1985, puterea fiind preluată la 29 ianuarie 1976 de către Yoweri Museveni. Acesta încearcă o reconciliere între diferitele grupări etnice şi o stabilizare a vieţii interne. În primele alegeri libere, Museveni este ales în 1996 cu 76% din voturi, dar cu o participare de numai 50% a populaţiei. Alegerile din 12 martie 2001 îl reconfirmă în funcţia de preşedinte cu 69,3% din voturi.

Geografie

Relieful de podiş, cu înălţimi cuprinse între 1.000 şi 1.200 m, cu unele vârfuri muntoase izolate. La graniţa cu Congo se află masivul Ruwenzori (5.119 m), în est vulcanul stins Elgon. Uganda este străbătută de cursul superior al Nilului şi de afluenţii săi. Clima este ecuatorială musonică.