Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Seychelles

Seychelles, oficial Republica Seychelles, este un arhiperlag format din 158 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar. Alte regiuni şi ţări vecine sunt: Zanzibar la vest, Mauriţius şi Réunion la sud, Comore şi Mayotte în sud-vest, iar Maldive la nord-est. Seychelles are cea mai mică populaţie dintre toate statele Africii.

Istorie

Vizitate de arabi, descoperite de portughezi, pe ale căror hărţi sunt şi marcate din 1502 (Vasco da Gama - 1502, Pedro Mascarenhas - 1505), explorate de o expediţie britanică în 1609, insulele Seychelles, nelocuite până la descoperirea lor de către portughezi, sunt colonizate de francezi la jumătatea secolului al XVIII-lea şi anexate Franţei în 1756, dându-li-se numele după cel al contelui Moreau de Séchelles (insula Mahé după guvernatorul francez Mahé de la Bourdonnais). Pe plantaţii sunt aduşi sclavi negri din Africa. Ocupate în 1810 şi anexate între 1814 şi 1903 prin Tratatul de la Paris de Marea Britanie sunt unite administrativ cu Mauritius. De la 31 august 1903, constituie o colonie separată a Coroanei britanice. La 1 octombrie 1975 Seychelles obţin autonomia internă, iar în urma Conferinţei constituţionale de la Londra (19 - 22 ianuarie 1976), îşi proclamă la 28 iunie 1976 independenţa ca republică în cadrul Commonwealth-ului. Devine membru ONU din 21 septembrie 1976.
După independenţă, Marea Britanie retrocedează insulele Aldabra, Farquhar şi Desroches (ataşate din 1965 Teritoriului Britanic din Oceanul Indian), iar în 1978 încep negocierile cu Franţa în legătură cu insula Tromelin (pe care autorităţile franceze au ocupat-o în 1954 cu acordul Marii Britanii). La 5 iunie 1977 preşedintele James Mancham este demis în timp ce se afla la Conferinţa Commonwealth-ului de la Londra şi France Albert René (prim-ministru de la 28 iunie 1976) se proclamă preşedinte (reales în repetate rânduri, ultima dată în 2001). Constituţia din 1993 prevede revenirea la un sistem pluralist (abolit prin cea din 1979).
Procesul de democratizare amorsat în 1991, continuă, economia de piaţă este încurajată, autorităţile se opun însă dezvoltării necontrolate a turismului (care reprezintă principalul izvor de devize străine), pentru a nu perecita ecosistemele din insule.

Geografie

Arhipelagul este situat la circa 1000 km NE de insula Madagascar si la 1700 km de continentul african şi este alcătuit din 42 insule granitice şi 73 insule coraligene dezvoltate pe un lanţ muntos submarin. Mai mari sunt insulele granitice Mahé (153 km², altitudine maximă Morne Seychellois, 905 m), Praslin (40 km²), Silhouette (20 km²) şi La Digue (15 km²). Insulele coraligene sunt grupate la rândul lor în insulele Amirante, Farquhar, Desroches, Fregatte şi Aldabra (atol înscris în 1982 în Patrimoniul Mondial Natural si Cultural UNESCO. Aici traiesc 150.000 de testoase si aproximativ 2 milioane de pasari, unul dintre marile sanctuare ale pasarilor din lume) şi multe altele mai mici. Majoritatea sunt joase, practic nepopulate, constituind locul de depunere a ouălor pentru ţestoasa gigantică (1,5 m înălţime, 300 de kilograme).