Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Mayotte

Mayotte este o colectivitate de peste mări franceză în Africa. Este situată în partea de nord a canalului Mozambic în Oceanul Indian între nordul Madagascarului şi nordul Mozambicului. Teritoriul aparţine din punct de vedere geografic arhipelagului Comore, dar este separată de statul Comore din anii 1970.

Insula este cea mai dens populată dintre toate celelalte teritorii franceze de peste mări. Are în plus particularitatea de a avea peste 90% din populaţie de religie musulmană. Datorită proximităţii cu insulele Comore şi a dezvoltării economice a insulei Mayotte cumulată cu situaţia politică instabilă din Comore, pe insulă trăiesc un număr mare de emigranţi din celelalte insule ale arhipelagului. În 2000 Franţa a introdus o viză pentru cetăţenii acestei ţări şi a impus controale frontaliere, înainte inexistente.

Istoric

În jurul anului 1500 sultanatul Maore sau Mawutia fost în fiinţat pe insulă. În 1503 insula a fost observată de exploratori portughezi, dar aceştia nu au colonizat-o. În 1832, Mayotte a fost cucerită de Andriantsoly, fostul rege din Iboina din insula Madagascar; în 1833 a fost cucerită de sultanatul vecin Mwali; în 19 noiembrie 1835 a fost iar cucerită de sultanatul Ndzuwani iar în 1836 şi-a recâştigat independenţa sub conducerea unui sultan local.

Mayotte a fost cedată Franţei odată cu celelalte insule din arhipelagul Comore în 1843. După cel de-al doilea război mondial, odată cu procesul de decolonizare, insula a fost singura din arhipelag care a votat în favoarea rămânerii în cadrul Franţei în urma referendumurilor din 1974 şi 1976 (cu 63.8% şi respectiv 99.4% din voturi). Insulele Comore continuă să ceară insulele, în 1976 o propunere de rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite ce recunoştea suveranitatea statului Comore asupra insulei Mayotte fiind susţinută de 11 din cei 15 membri, respinsă însă datorită utilizării dreptului de veto de către Franţa.

Situaţia insulei Mayotte a fost greoaie pentru Franţa: în timp ce populaţia locală nu dorea independenţa faţă de Franţa şi integrarea în statul Comore, o serie de voci internaţionale ale regimurilor de stânga postcoloniale au criticat vehement situaţia. În plus, situaţia particulară a administraţiei locale, formată în majoritate conform legii musulmane, înseamnă faptul că va fi dificil pentru Mayotte să se integreze deplin în cadrul structurilor legale franceze, pentru a nu mai menţiona şi diferenţa dintre nivelele de trai. De aceasta Mayotte a obţinut statutul de colectivitate de peste mări şi nu a fost integrată complet asemenea celorlalte departamente de peste mări.

Statutul insulei Mayotte s-a schimbat în 2001, pentru a se apropia de statutul departamentelor franceze, primind denumirea particulară de comunitate departamentală, în ciuda faptului că insula este încă revendicată de Comore. Schimbarea statutului a fost aprobată cu 73% din voturile exprimate în cadrul unui referencum.