Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Madagascar

Madagascar, numele oficial fiind Republica Madagascar, este o naţiune insulară, care se găseşte în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică.

Insula majoră, denumită de asemenea Madagascar, este a patra insulă ca mărime din lume. Madagascarul este mediu natural pentru 5% din speciile de plante şi animale, dintre care 80% sunt unice în lume. Printre exemplele cele mai notabile de biodiversitate se pot enumera infraordinul de primate al lemurienilor, trei specii de păsări endemice şi şase specii de baobabi endemici.

Substantivul şi adjectivul denumind pe cineva sau ceva originar din Madagascar, limba, etnicitatea şi cetăţenia este Malagasy (pronunţat "mal-gazh"), fiind derivat din cuvântul Madagascar. În limba română malagasy este tradus malgaş / malgaşă. Limba malgaşă este limba cea mai vorbită în Madagascar, fiind totodată şi limba oficială.

Insula este populată la începutul mileniului I de etnii asiatice originare din Indonezia, Malaysia şi Melanesia, care se contopesc cu populaţia aborigenă dar şi cu cea africană şi arabă imigrată ulterior. În secolul X - XI se răspândeşte islamul adus de arabii care întemeiază primele factorii în estul insulei.
Navigatorul portughez Diogo Dias este în august 1500 primul european care vizitează Madagascarul, urmat de negustorii olandezi, francezi şi englezi. De la numele de "matacassi" dat de europeni popoarelor aborigene derivă denumirea modernă a statului. Tentativa Franţei de a-şi impune în secolul al XVII-lea autoritatea colonială eşuează în faţă rezistenţei autohtone. Regatul absolutist Merina (Imerina) creat în secolul al XVII-lea unifică, în timpul suveranului Radama I (1810-1828), întreaga insulă şi adoptă numele oficial de Regatul Madagascar. În 1885 Franţa impune Madagascarului protectoratul său, apoi îl proclamă în 1896 colonie.