Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Comore

Comore, oficial Uniunea Comorelor  este un stat insular din Oceanul Indian, localizat în largul coastelor Africii în partea de nord a Canalului Mozambic între Madagascar şi Mozambic.

În mod oficial, statul este format din cele patru insule de origine vulcanică ale arhipelagului Comore: Ngazidja (franceză Grande Comore), Mwali (franceză Mohéli), Nzwani (franceză Anjouan), şi Mahoré (franceză Mayotte), precum şi numeroase alte insule de dimensiune mai mică. Cu toate acestea, insula Mayotte nu s-a aflat sub administraţia guvernului Comorelor în urma independenţei faţă de Franţa, aceasta respingând referendumul referitor la independenţa statului şi ca urmare a rămas sub suveranitate franceză, formând o Colectivitate de peste mări. Datorită dreptului de veto al Franţei în Consiliul de Securitate al ONU nici o rezoluţie care să afirme suveranitatea Comorelor asupra insulei Mayotte nu a fost aceptată de Organizaţia Naţiunilor Unite

Insulele Comore - Foc şi apă

În decursul a milioane de ani patru insule vulcanice s-au înalţat din Oceanul Indian, la nord de Madagascar: Grande Comore, Mwali, Mayotte (Mahorè) şi Nzwami. Două dintre aceste insule, Mayotte şi Mwali, păstrează puţine urme ale originii lor vulcanice: cu timpul, vârfurile abrupte ale munţilor s-au tocit şi nu ies în evidenţă în peisajul deluros.

Insula Nzwami este cea mai pitorească. Resturile craterelor sale vulcanice sunt inconjurate de podişuri acoperite cu vegetaţie exotică, presărate din loc în loc cu lacuri şi cascade.
Mutsamundu - oraşul principal de pe insula Nzwami

Pe cea mai mare insula, Grande Comore, se află Karthala - ultimul vulcan activ din arhipeleag. Erupţiile sale afectează insula la intervale de 5 - 10 ani, aspectul unei mari părţi din insulă amintind de un peisaj selenar din aceasta cauză. Locuitorii insulei trăiesc în nelinişte continuă, deoarece direcţia râurilor de lava ce se revarsă şuierând înfricoşător în mare nu poate fi prevazută. În Insulele Comore circulă poveşti minunate despre misteriosul vulcan. Răspândirea acestora este sprijinită şi de natură: vârful vulcanului Karthala (2361 m) este aproape in permanenţă învăluit de nori de ploaie.الإ