Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Uruguay

Uruguay e o ţară localizată în partea sud-estică a continentului sudamerican. Are o populaţie de 3,3 milioane, din care 1,7 milioane trăiesc în capitala Montevideo şi în aria sa metropolitană.

La nord e mărginită de Brazilia, şi de Argentina pe malul ambelor râuri Uruguay şi Rio de la Plata. La sud-est e marginită de oceanul Atlantic. Ca dimensiuni e a doua ţară dintre cele mai mici din America de Sud, e mai mare doar decât Suriname.

Montevideo a fost fondat se spanioli în sec. 18, ca o fortificaţie militară. Uruguay şi-a câştigat independenţa în 1828 ca urmare a luptelor între trei puteri, Spania, Argentina, Brazilia. Sistemul politic e democraţie constituţională, unde preşedintele ales are rolurie de şef al executivului şi cel de şef al statului.

În conformitate cu ”Transparency International” Uruguay e a doua în lista celor mai puţin corupte ţări ale Americii Latine, după Chile. Politica şi condiţiile de muncă fiind una dintre cele mai libere de pe continent.

Populaţia fiind în proporţie de până la 88% descendenţi europeni. Mai puţin de 2/3 din populaţie se declară Romano-Catolici.

Etimologie. Numele "Uruguay" vine din limba Guarani, şi are posibil mai multe înţelesuri. Unele posibilile versiuni ale cuvântului sunt:

    * "Râul ţarii urilor": versiune atribuită lui Felix de Azara, care sugerează că numele ţării provine de la o mică pasăre numită uru, nativii de pe malurile râului Uruguay
    * "Râul chanchilelor colorate": interpretare poetică atribuită lui Juan Zorrilla de San Martín.
    * "Râul Melcilor": intrepretare atribuită unui colaboratorator al echipei lui Félix de Azara (arugua, "melc", şi y, "apa")
    * "Râul celor ce aduc hrană": versiune anonimă larg popularizată, din momentul descoperirii unui document vechi scris de cărugărul iezuit Lucas Marton.

Capitala statului Uruguay este Montevideo cu 1325968 locuitori (2004).Este o republica prezidentiala

Geografia

Fiind al doilea dintre cele mai mici state sudamericane, Uruguay se întinde pe o suprafaţă de 176.215 km², fiind mărginită la nord-est de Brazilia, iar la vest şi sud-vest de Argentina. În sud are ieşire la oceanul Atlantic. Capitala şi cel mai important port al ţării situat pe coasta Atlanticului este, Montevideo.
Uruguay, Harta fizică

Relieful e dominat de o zona deluroasă (cuchillas) cu pământuri fertile în văi şi zone costale. O densă reţea hidrografică acoperă ţara, dintre acestea distingându-se patru corpuri acvatice mai importante: Río de la Plata, râul Uruguay, Laguna Merín şi Río Negro. Cel mai importat fluviu al ţării e considerat Río Negro ('râul Negru'). De-a lungul coastei Atlanticului sunt câteva lagune.

Cel mai înalt punct al ţării este Cerro Catedral (513,66 m.) situat în sistemul montan Sierra de Carapé. La sud-vest Río de la Plata, estuarul râului Uruguay, formează hotarul de vest al ţării.

Clima în Uruguay este temperată, veri căduroase şi ierni reci. Reliful relativ nedted, neavând lanţuri muntoase, e subiect al schimbărilor rapide ale vremii. Periodic e influenţat de masele de aer polar în iarnă, şi în vară de mase de aer tropical venit din Brazilia. Cea mai rece lună e iunie, ianuarie fiind cea mai călduroasă. Căderile de precipitaţii sunt distribuite relativ egal de-a lungul anului, cu o tendinţă ceva mai abundentă în toamnă. Furtunile sunt fenomente atmosferice destul de frecvente, în Uruguay, pe timpul verii. Deşi ninsoarea e un fenomen rar întâlnit, totuşi în anii 1913, 1918, 1930, 1962, 1963, 1975, 1980, 1989, 1991, 1992, şi 2007 a nins. Una dintre cele mai reci ierni a fost cea din 2007: temperatura medie în iulie fiind de 7,6°C (Montevideo-Carrasco airport). Extremele naţionale în temeratură, înregistrate la nivelul mării, au fost la Paysandú city 44.0°C (01-20-1943) şi Melo -11.0°C (06-14-1967).