Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Suriname

Surinam, nume oficial Republica Suriname, (în limba Sranan Tongo, Sranan) este o ţară situată în partea de nord nord-est a Americii de Sud, cu largă ieşire la Oceanul Atlantic. A fost cunoscută anterior sub numele de Guyana olandeză pentru că a fost pentru mult timp o colonie a Olandei.

Geografic, se găseşte în partea de nord-est a Americii de Sud între Guyana franceză la est şi Guyana (cunoscută anterior ca Guyana britanică) la vest. La sud, Surinam se învecinează cu Brazilia, iar la nord cu Oceanul Atlantic. Graniţele extrem sudice cu celelalte două "Guyane" sunt disputate de-a lungul râurilor Corantyne şi Maroni. Ţara este cel mai mic stat suveran, atât în raport cu populaţia cât şi în raport cu suprafaţa din America de Sud.

Nume

De la câştigarea independenţei, survenită în anul 1975, fosta Guyana Olandeză poartă numele de "Surinam", pe care îl datorează fluviului care traversează ţara pe aproape întreaga sa lungime. Acesta îşi are izvoarele în regiunile muntoase din sud, care spre nord sunt înlocuite de savane, iar apoi de o câmpie litorală acoperită cu mangrove.

Istorie

Teritoriul Surinam, populat de triburi amerindiene, a fost descoperit de Cristofor Columb în 1498 . În 1499, pe ţărmul său au debarcat Alonso de Ojeda şi Amerigo Vespucci, dar nu prezintă, din cauza absenţei metalelor preţioase, atracţie pentru spanioli şi portughezi. Primii colonişti europeni (olandezi, englezi) se stabilesc aici la începutul secolului al XVII -lea. Prin Tratatul anglo-olandez de la Breda (1667) teritoriul Surinam este cedat de Anglia Olandei în schimbul insulelor Manhattan (New York de astăzi, fiind cunoscut mai apoi sub numele de Guyana Olandeză. După desfiinţarea sclaviei (1863), pe plantaţiile de trestie de zahăr, sunt aduşi, în a doua jumătate a secolului XIX, muncitori din China, India şi Indonezia (la aceea dată colonie olandeză), fapt care modifică radical structura etnico-confesională a populaţiei până în secolul XX.

Politică

La 29 decembrie 1954, Surinam este proclamat teritoriu autonom, iar la 25 noiembrie 1975, republică independentă. Din 4 decembrie 1975 devine Membru ONU. Primii ani de independenţă sunt caracterizaţi de tensiuni interetnice şi confesionale (circa 200000 de surinamezi, în deosebi de origine indiană, emigrează în Olanda, alţi 10000 în Guyana Franceză, iar în plan economic se înregistrează o rată ridicată a şomajului (circa 30% din populaţia activă).

Lovitura de stat militară, din 25 februarie 1980, în urma căreia puterea politică este preluată de Consiliul Militar Naţional condus de colonel Dési Bouterese, inagurează o perioadă de un deceniu de profunde frământări politice. (4 lovituri de stat eşuate în 1981 1982) şi de stagnare economică.

Alegerile legislative din 1991 şi 1996, în ciuda fărâmiţării politice între mai multe partide, par a crea premisele revenirii la normalitate, din 25 mai 2000, sunt câştigate de coaliţia Noului Front, aflată în opoziţie (32 din cele 51 de locuri din Parlament) condusă de fostul preşedinte, Ronald Venetiaan (1991 -1996), care în primii doi ani ai mandatului său reuşeşte să asigure o oarecare stabilitate economică a ţării, greu încercată din cauza instabilităţii politice din perioada 1986 - 1992.