Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Peru

Peru este o ţară situată în vestul Americii de Sud. La nord se învecinează cu Ecuador şi Columbia, la est cu Brazilia, la sud-est cu Bolivia. La sud are hotar cu Chile şi la vest se află Oceanul Pacific. Denumirea oficială a statului este Republica Peru. Peru este o ţară multietnică, având o bogăţie culturală şi arheologică deosebită. Cunoscută internaţional ca baştina Imperiului Inca. Sediul Comunităţii Andine şi a Comunităţii Sud-Americane a Naţiunilor se află în capitala statului peruan, Lima.

Istoria

Precolumbiană

Primele dovezi ale prezenţei umane în teritoriile peruviene, au fost descoperite la Pikimachay, datată aproximativ la 12 000 î.Hr. Cea mai veche societate în Peru e considerată civilizaţia Norte Chico, care se dezvolta pe coasta Pacificului între anii 3000 şi 1800 Î.E.N. Acesta a fost urmată de culturile Chavin, Paracas, Mochica, Nazca, Wari, Chimu. În secolul 15 Inca au consolidat un stat puternic care timp de un secol s-a dezvoltat în imperiu, devenind cel mai mare imperiu în America precolumbiană. Societăţile Andine se bazau pe agricultură, utilizând tehnici de irigare şi terasare, îmblânzirea camelideor (Lama) şi pescuitul erau de asemenea importante. Organizarea socială se baza pe reciprocitate şi redistribuire, nu există dovezi despre existenţa pieţei sau a banilor.

Dominaţia Spaniolă

În 1532, un grup de conchistadori conduşi de Francisco Pizarro, l-a învins pe imperatorul Atahualpa şi a stabilit dominaţia spaniolă. Zece ani mai târziu Coroana Spaniolă fondează viceregatul Peru, cu jurisdicţie aproape asupra tuturor teritorilor din America de Sud. Cucerirea spaniolă a introdus utilizarea banilor, catolicismul şi limba spaniolă. Viceregele Francisco de Toledo a reorganizat ţara în 1570, principala activitate devenind mineritul argintului, utilizând munca forţată a băştinaşilor. Peru aducea profituri Coroanei Spaniole, alimentând complexa sa reţea comercială extinsă din Europa până în Filipine.

Pe 28 iulie 1821 îşi proclamă independenţa în urma războiului de eliberare a coloniilor spaniole din America de Nord. Între 1865-1866, aliat cu Chile şi Bolivia poartă un război victorios împotriva armatelor spaniole.

Demografia

Peru este, alături de Bolivia şi Guatemala, una din cele trei ţări cu populaţie majoritar indigenă. Aproximativ 45 % din populaţie sunt descendenţi indigeni, aparţin în special populaţiei Quechua (40%) şi Aymará (5%). 37% din locuitori sunt de origine metisă, 15% sunt de origine europeană şi restul de 3% sunt de origine în parte africană, în parte asiatică.

Prin emigrarea masivă a provincialilor către capitală, în care se concentrează o treime din populaţie, aceasta are ca rezultat mari probleme sociale. O mare parte din populaţia majoritară indigenă din Lima trăieşte la sau sub limita subzistenţei.

Cultura

Cu bogata sa istorie naţională, cultura populară peruană contemporană este rezultatul unei fuziuni între culturi, în principal între cea incaşă şi cea hispanică. Această încrucişare culturală a fost îmbogăţită de lungul istoriei de alte culturi europene nehispanice, africane, asiatice. Joncţiunile culturale, au favorizat apariţia unei culturi foarte bogate şi variate la nivel mondial.