Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Columbia

Columbia (spaniolă Colombia), oficial Republica Columbia (Sunet República de Colombia) este o ţară din partea de nord-vest a Americii de Sud. Columbia se învecinează cu Venezuela şi Brazilia la est, Ecuador şi Peru la sud, Oceanul Pacific la vest, Panama la nord-vest şi Marea Caraibelor la nord. Se recunoaşte că Columbia are şi frontierele maritime cu Jamaica, Haiti, Republica Dominicană, Nicaragua, Honduras şi Costa Rica. Capitala Columbiei este Bogotá.

Columbia este al 26-lea stat al lumii şi al patrulea al Americii de Sud după suprafaţă (precedat de Brazilia, Argentina şi Peru, ocupând o arie care corespunde de peste două arii ale Franţei. Considerând întreaga Americă Latină, doar Brazilia şi Mexic au o populaţie mai mare decât cea a Columbiei.

Economie

După decenii de creştere stabilă a PIB, Columbia a intrat în recesiune in 1999, refacerea a fost îndelungată şi dureroasă. Columbia se confruntă cu o cerere internă şi externă redusă, şi conflicte armate interne serioase. Principalele produse columbiene pentru export petrolul şi cafeaua au un viitor incert din cauza diminuării extracţiei de petrol şi preţului mic al cafelei pe piaţa internaţională. În aceste condiţii sunt necesare noi exlorări petroliere. Balanţele comerciale ale Columbiei ating niveluri record, atât exportul cât şi importul. Câteva instituţii financiare internaţionale au apreciat reformele economice introduse de Uribe, care inculd reducerea deficitului sectorului public sub 2,5% din PIB. Datorită politicilor economice guvernamentale în 2003 a fost înregistrată o creştere economică printre cele mai mari în America de Sud. Distribuţia pentru activitate economică în 2005 a fost:

    * agricultură - 13,9%
    * industrie - 30,3%
    * servicii - 55,8%

Demografia

Cu o populaţie ce depăşeşte uşor 43 milioane locuitori, situată patra, după Statele Unite, Brazilia şi Mexic, ca număr al populaţiei. Mişcările migratoare din părţile rurale, în cele urbane erau foarte active la mijlocul secolului 20, dar au scăzut în intensitate. Populaţia urbană a crescut de la 31% în 1938, la 57% în 1951, ajungând la 70% în 1990. Actual cifra este estimată în jurul a 77%. O treime din oraşe au o populaţie de mai bine de 100.000 locuitori. Nouă departamente estice, care constituie aproximativ 54% din suprafaţa ţării e extrem de nepopulată, densitatea constituind de mai puţin de o persoană pe kilomentru pătrat. Populaţia totală a Columbiei, conform Raportului Dezvoltării Umane, elaborat de Naţiunile Unite, este evaluată că va atinge 52 milioane către anul 2015.

Diversitatea etnică în Columbia este rezultatul interacţiunii dintre indigeni, colonişti spanioli, africani. În prezent distribuţia grupurior etnice are următoare formă,

    * metişi 51%
    * europeni 35%
    * africani 10,6%
    * indigeni 3,4%