Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Chile

Chile este o republică situată în America de Sud (America Latină), având graniţe comune cu Peru la nord, Bolivia la nord-est şi cu Argentina la sud. Capitala statului se află la Santiago (oficial in spaniolă, Santiago de Chile), cel mai mare oraş. El este situat în Valea Centrală a ţării, iar din punct de vedere administrativ face parte din Regiunea Metropolitană Santiago. Deşi Santiago este capitala, Congresul Naţional îşi ţine şedinţele în Valparaiso.

Geografia

Chile are ca vecini la nord pe Peru, la est - Bolivia şi Argentina, şi la sud şi vest Oceanul Pacific. Are de la nord la sud o lungime a coastei de 4.270 km, aproape 2.650 mile, dar lăţimea medie nu depaseste 180 km. Arhipelagurile se extind pe coasta sudica a coastei chiliene de la insula Chile până la capul Horn, punctul cel mai sudic al continentului. Printre aceste arhipelaguri şi insule cele mai importante sunt: arhipelagul Chonos, insula Wellington, porţiunea vestică a Tierrei del Fuego, insulele Juan Fernandez, insulele estice. Suprafaţa ţării este de 756.626 km pătraţi sau 292.135 mile pătrate. Chile de asemenea deţine o secţiune din Antarctica. Capitala oraşului şi cel mai mare oraş este Santiago. Alte oraşe mari din Chile sunt: Arica, Iquique, Antofagasta, Coquimbo, Valparaiso, Conceptión, Valdivia, Puerto Montt, Punta Arenas.

Demografie

Chile are o populaţie de aproximativ 16.800.000 milioane de oameni. Aproximativ 52,7% (8.8 milioane) din populaţie este de origine europeană, şi de 44% metisă. 84% din populaţie este de religie catolică.

Conform recensământului din 2002, 4,6% din populaţie a fost indian, cu toate că cele mai multe show grade variate de miscegenation.

Cel mai mare grup etnic care alcătuiesc chilian populaţie a sosit din Spania şi bască regiunile din sudul Franta. Chileans bască de coborâre, sunt estimate la 10% (1.600.000) sau cât mai mare cu 27% (4.500.000) de la populaţie chilian.

Non-spaniolă Europene imigranţilor să Chile a ajuns în timpul Al 18-lea, Al 19-lea, şi la începutul lui 20 secole, în 1848 un important barosan germana de imigrare şi a avut loc, de stabilire a bazelor de un german-chilian comunitate. Sponsorizat de guvernul chilian cu obiectivele colonising regiunea de sud. Aceste germanii (care a inclus germanofone Elveţian, Silesians, Alsatians şi Austrieci), a influenţat semnificativ culturale compoziţia de sud a Chile. Au stabilit terenuri deschise de guvernul chilian, pentru a popula regiune. Britanicii (atât limba Engleză şi Scottish) şi irlandeză descendenţii între 350.000 la 420.000.italieni, francezi, germani, austrieci, olandezi, scandinavians, portugheză, greci estimat a fi descendenţii de grecii de la 90.000 la 120.000. Cele mai multe dintre acestea viu, fie în zona Santiago sau în Antofagasta zona. Chile este una din cele 5 ţări, cu mai multe descendenţii de greci din lume. descendenţi ai elveţian adăuga 90.000, plus este estimat la 500.000 descendenţii franceză şi de descendenţi ai 600.000 italieni, şi croaţi şi de la alţii fosta Iugoslavie, au fost cele mai numeroase. Chile are o valoare estimată de 380.000 descendenţii de croaţi. Si palestinieni aceasta din urmă fiind cea mai mare colonie de care oamenii afara din lumea arabă. Alte grupuri europene de descendenţi, dar de asemenea, găsite în cantităţi mai mici.