Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Irak

Republica Irak este o ţară din Orientul Mijlociu în Asia de Sud-Vest la confluenţa dintre râurile Tigru şi Eufrat care include de asemenea sudul Kurdistanului. Are frontiere cu Kuweitul şi Arabia Saudită la Sud, Iordania la vest, Siria la Nord-Vest, Turcia la Nord şi Iran (Persia) la Est. Irakul are o zonă îngustă de coastă la Umm Qasr în Golful Persic.

Ţara cu a doua cea mai mare cantitate de rezerve de petrol de pe Pământ, după Arabia Saudită a fost invadată în anul 2003 de Statele Unite.

Istorie

Irakul se află pe teritoriul vechii Mesopotamii, locul de naştere a unor culturi timpurii, precum cele ale sumerienilor, asirienilor şi babilonienilor. În 331 î.Hr, Alexandru cel Mare a cucerit acest teritoriu. În secolul II î.Hr, ţinutul a făcut parte din Regatul Persan, până la venirea arabilor musulmani (secolul VII), care, după moartea profetului Muhammad (632), au cucerit Irakul (656). Bagdadul a devenit capitală a Califatului abbasid în 762 şi până în 1258, după care a fost cucerit de turcii selgiucizi. Oraşul a rămas un centru al lumii arabe până în 1524 când a fost încorporat în Imperiul Otoman.

În 1915, trupele britanice au cucerit Irakul şi au stabilit aici mandatul Ligii Naţiunilor, lucru care a încheiat independenţa în 1932. Partidul Ba'ath, un partid socialist a primit controlul ţării în 1968, şi a impus o stăpânire strictă, mai ales după ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein (1979). În anii '80 (1980-1988), Irakul a fost implicat într-un război lung cu vecinul Iran, care a lăsat peste 1.000.000 de victime, militari şi civili, de ambele părţi.

Ocuparea Kuwaitului de către Irak în 1990, şi atacurile repetate ale trupelor internaţionale, au izolat Irakul la nivel mondial până în primăvara lui 2003, când S.U.A şi Marea Britanie au invadat Irakul şi au îndepărtat Partidul Ba'ath de la putere, continuând să deţină şi acum controlul asupra ţării.

Politică

Irakul se află momentan (septembrie 2003) într-un proces de tranziţie: După cel de-al III-lea război din golf, structurile puterii au dispărut, în special Comandamentul Revoluţionar. Noile structuri organizate de S.U.A şi Marea Britanie nu sunt definitivate. După primele planuri, fostul general al S.U.A, Jay Garner, trebuia să devină preşedintele unei guvern provizoriu. La câteva săptămâni după stabilirea în funcţie a lui Garner acesta a fost înlocuit: Preşedintele SUA, George W. Bush, l-a numit la 6 mai 2003 pe L. Paul Bremer III în funcţia de guvernator al Irakului. Garner a fost subordonat acestuia.

Fostul preşedinte, Saddam Hussein, a fost prins pe 13 decembrie 2003 în ascunzătoarea sa din Tikrit. Astăzi în 2007 Irakul se află într-un război continuu împotriva terorismului, cu organizaţia Al-Qaeda în fruntea căreia se află Osama ben Laden, cea mai periculoasă grupare teroristă, precum şi cu altele precum Ansar al-Sunna. În Irak au loc zilnic atentate si răpiri, sunt confruntări între sunniţi si şiiţi, nu se poate pune capăt atacurilor.