Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite este un stat situat în sud-estul peninsulei arabice, în Golful Persic (în orientul mijlociu), compus din şapte emirate: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah, Fujairah. Se învecinează cu Oman la est şi cu Arabia Saudită la sud şi vest. Actualmente are unul dintre cele mai bune indice IDH de pe continentul asiatic.

Este o federaţie a celor şapte emirate, cu un sistem juridic bazat pe Constituţia din 1971, fără alegeri şi partide politice. Fiecare emirat are o considerabilă autonomie politică, juridică şi economică.

Petrolul este principala sursă de venit şi componenta esenţiala pentru PIB-ul naţional. Dependenţa petroliferă a economiei îngrijorează guvernul, pentru că economia se bazează de diferitele derivate ale petrolului. Se estimează că ţara mai are rezerve de petrol pentru încă 50 de ani.

Istoria

Cele şapte emirate de coastă au fost considerate de drept ale Regatului Unit, printr-un tratat din secolul XIX, pentru apărarea teritoriului şi organizarea afacerilor externe. La 2 decembrie 1971, după ce emiratele (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah şi Fujairah), şi-au câştigat independenţa, s-au unit formând Emiratele Arabe Unite.

În 1820 Regatul Unit semnează primul tratat de pace cu şeicii triburilor din regiune, pentru a pune capăt actelor de piraterie. Dar pentru că tratatul impunea un nou protectorat Britanic, aşa că seria de atacuri maritime a continuat, din mai 1853, Regatul Unit se ocupa de protecţia teritoriului, în martie 1892 a fost semnat acordul exclusiv ce garanta monopolul asupra comerţului şi a exploataţiilor pentru britanci. Numele pe care l-au primit emiratele în această perioadă era micul Tregua.

EAU a fost un protectorat al Regatului Unit din 1853 până în 1971, an în care şi-au declarat independenţa şase dintre Emirate şi au format Emiratele Arabe Unite.

Politica

Emiratele Arabe Unite formează o federaţie de şapte state, care sunt conduse de un Monarh absolut sau shej, cum li se zice în arabă, cu puteri specifice. Guvernul central este format dintr-un consilui suprem, format din 40 de membri. Monarhul federaţiei este şi emirul celui mai mare emirat din emirat, Abu Dhabi şi primul-ministru este emirul Dubaiului, cel mai dezvoltat emirat.

Economia

Bogăţia Emiratelor Arabe Unite este bazată in mare măsură pe exploatarea petrolului şi a gazului natural, ce reprezintă aproximativ 40% din PIB. Ţara arabă este al treilea producător de petrol din Golful Persic după Arabia Saudită şi Iran (producţia în Irak sa diminuat considerabil din cauza războiului). Din 1973, Emiratele Arabe Unite au suferit o profundă transformare, trecând de la a fi o regiune a săracelor emirate într-un stat modern cu standarde de viaţă ridicate. PIB-ul pe cap de locuitor nu este cu mult sub cel a ţărilor din Europa Occidentală. Generozitatea pentru reinvestirea sumelor câştigate din petrol şi Politica sa externă moderată i-a permis să joace un joc important în problemele regiunii.

Guvernul încearcă să îşi diversifice punctele de creştere economică pentru a-şi diminua dependenţa faţă de rezervele limitate de petrol. Un rezultat al acestor eforturi este creşterea susţinută a turismului, bazată pe infrastructura hotelieră, deşertică şi de agrement. Preţul relativ scăzut al materiilor prime, clima caldă ce durează pe aproape tot anul, minunile arhitecturale precum Burj al-Arab şi Insula Palmier şi atitudinea prietenoasă a locuitorilor au făcut ca Emiratele Arabe Unite să fie denumite Hong Kong-ul sau Singaporele Orientului mijlociu.

Demografia

În anul 2007, Emiratele Arabe Unite avea o populaţie de 4.444.000 cetăţeni. Doar 19% s-au născut în ţară, 23% sunt imigranţi arabi de origine iraniană , 50% sunt imigranţi din sudul Asiei şi restul de 8% este compus din imigranţi din alte ţări. Limba oficială este limba arabă. Speranţa de viaţă este de 75 de ani. 77,9% din populaţie este analfabetă. Numărul procentual de copii pe femeie este de 2,43.

Credinţa religioasă majoritară este religia musulmană ( islamul este religia oficială). Fără blocări, există minorităţi considerabile de creştini, hinduşi şi alte credinţe.