Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Bahrain

Bahrain este un regat independent şi suveran din Orientul Mijlociu, care cuprinde un arhipelag format din 33 de insule din sudul Golfului Persic, între Peninsula Qatar pe coasta de est şi Arabia Saudită în partea de vest, este unul din statele din Golful Persic. Are o suprafaţă totală de 665 km². Principalele insule sunt Bahrain (562km²), de departe, cea mai mare insulă; Al Muḩarraq; Umm o Na'san; Sitrah; Jiddah şi grupul Ḩawar. Manama este capitala Bahrainului şi cel mai mare oras. Bahrainul a fost sub control britanic din 1861 până în 1971, când şi-a câştigat independenţa.

Cel mai înalt vârf: Jabal ad Dukhan: 122m, situat în partea centrală a celei mai mari insule.

Pe coasta nordică, unde există izvoare carstice, cresc curmali şi sunt cultivate legume (tomate) şi fructe (pepeni). În trecut, întreaga suprafaţă a ţării era acoperită cu păduri de curmali. Multe au fost tăiate odată cu industrializarea ţării, altele s-au uscat din cauza scăderii nivelului pânzei freatice. Partea sudică a emiratului este ocupată de mlaştini sărate şi pustii. Aici suflă vânturi fierbinţi şi umede dinspre nord-vest sau brize calde şi uscate din sud.

Căi rutiere: 3459 km. Din 1986, Bahrainul este unit cu Arabia Saudită prin podul şi digul Regele Fahd, cu lungimea de 25 km, pe care se află o autostradă modernă.

Clima: tropicală aridă. Temperaturi medii multianuale: +17 grade C în ianuarie şi + 34 grade C în iulie. Dar vara temperatura depăşeşte frecvent + 40 grade C. Precipitaţiile aproape lipsesc.

Istoria


Dezvoltarea Bahrainului modern este legată de exploatarea şi prelucrarea petrolului, începută în anul 1932 în Golful Persic. Până atunci, locuitorii statului Bahrain trăiau din agricultură, pescuit, cultivarea şi comercializarea perlelor naturale sau de cultură şi schimburi comerciale. Rezervele de petrol ale Bahrainului sunt însă pe cale de epuizare. Estimările apreciază că exploatarea petrolului emiratului va continua până spre jumătatea sec XXI, făcând necesară o nouă strategie de dezvoltare. De aceea, de câţiva ani a început restructurarea economiei: accentul este pus pe dezvoltarea de noi ramuri industriale (industria aluminiului), atragerea de investitori străini datorită existenţei unei reţele de transporturi şi telecomunicaţii foarte bine dezvoltată, servicii financiare off-shore, turism, comerţ regional, desalinizarea apei de mare pentru ameliorarea alimentării cu apă potabilă şi pentru agricultura modernă.