Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Pakistan

Pakistanul este aşezat în Asia de Sud, în bazinul fluviului Indus se învecinează cu Afganistanul în nord-vest , China în nord , cu India la est , Iran la vest şi are ieşire la Marea Arabiei în sud

Capitala Pakistanului este oraşul Islamabad.

Istorie

Pe teritoriul Pakistanului a înflorit civilizaţia Indusului (mileniul III î. Hr.); în jurul anului 1500 î. Hr, aici vin triburile indo-europene. Succesiv teritoriul este stăpânit de: perşi, Alexandru cel Mare (327 î.Hr.-325 î.Hr.); în secolele IV-III î.Hr. face parte din Imperiul Maurya; în secolele IV-V din Imperiul Gupta; secolele XVI-XIX din Imperiul Marilor Moguli; în secolele XIX-XX ţine de colonia britanică India. În 1947, această colonie devine dominion şi se împarte în Uniunea indiană (cu populatie hindusă) şi Pakistanul (cu populatie musulmană). În 1947, Pakistanul îşi procalmă independenţa în cadrul Commonwealth-ului. În 1947-1949, conflict între India şi Pakistan în problenma Kaşmirului. În 1956 se proclamă Republica Islamică Pakistan (o federaţie din două provincii care o compun). În 1958, se instaurează legea marţială. În 1962 se adoptă o Constituţie nouă, regim de tip prezidenţial. În 1965, un nou război indo-pakistanez. În 1966, Pakistaul Oriental îşi cere autonomia; în 1971, secesiunea se realizează şi ia naştere statul Bangladesh, pe care India intervine militar să îl susţină. Între 1971-1977, Ali Bhutto pune în practică un socialism islamic şi naţionalizează agricultura, băncile; se iese din Commonwealth şi din SEATO (pact militar); începe o agitaţie de tip religios-conservator. În 1977, lovitură de stat militară; Ali Bhutto este executat (1979). Se instaurează legea islamică. În 1986, legea marţială este ridicată. Conflictul dintre fundamentalişti şi adepţii unui liberalism se acutizează. În 1990, alianţa democratică islamică câştigă alegerile anticipate. În 1993, o nouă criză politică. După alegeri legislative anticipate, Benazir Bhutto revine ca şef al guvernului. Statul: este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei din 1973 (reactualizată în 1985). Puterea legislativă este exercitată de preşedinte şi de Legislatura Federală (Parlamentul compus din Senat şi Adunarea Naţională); cea executivă dintr-un cabinet numit de Adunarea Naţională.

Geografie

Zona Himalayei se prelungeşte în Pakistan prin Munţii Hindukush cu vf. Tirich Mir (7.700 m) în N. In V, Belucistanul, o prelungire a marelui platou iranian ce se continuă în Pakistan sub forma unor podişuri şi înălţimi semiaride, cu altitudinea de 3.000 m. În E, valea fluviului Indus, o câmpie sub 200 m. În E, o parte din Deşertul Thar pe care îl împarte cu India. Indusul (3.180 km) are un bazin fluvial important pentru irigaţii. Afluenţii Indusului izvorăsc din Himalaya: Sutlej, Chenab, Jelub, Beas, Rabi. Zonă denumită Pundjab. În S, unde se varsă Indusul, se formează o deltă întinsă, numită Sind. Reţeaua fluvială se completează cu o reţea fluvială de canale de irigare, printre cele mai vechi şi mai întinsedin lume.