Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Thailanda

Thailanda este în Asia de sud-est. Capitala este Bangkok.

Regatul Thailandei este o ţară în Asia de sud-est, învecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei şi Malaezia la sud, şi cu Marea Andaman şi Myanmar la vest. Cuvântul Thai (ไทย) înseamnă “liber” în limba thailandeză. Este de asemenea numele poporului thailandez.

Thailanda mai este cunoscută şi ca Siam, care a fost denumirea oficială a ţării până în 23 iunie 1939, dată la care a fost schimbată în Thailanda. În 1945 i s-a dat din nou denumirea de Siam, dar la 11 mai 1949 a revenit la denumirea de Thailanda. Unii locuitori, în special minoritatea chineză, continuă să folosească denumirea de Siam.

Istoria

Originea Thailandei este legată în mod tradiţional de scurta existenţă a regatului fondat in 1238, după care, mai marele regat a luat fiinţă la mijocul secolului XIV. Cultura thailandeză a fost influenţată, in cea mai mare parte, de China şi India. Contactul cu diversele puteri europene a început în secolul XVI dar, în ciuda presiunii continue, Thailanda este singura ţară din sud-estul Asiei care nu a fost niciodată ocupată de vreo putere europeană, totuşi influenţa vestului, inclusiv ameninţarea cu forţa, a condus la multe reforme in secolul XIX şi concesii majore intereselor mercantile britanice (de aceea mulţi istorici includ Thailanda în „Imperiul Britanic neoficial”).

Revoluţia din 1932, în mare masură fără vărsare de sânge, a condus la o monarhie constituţională. Cunoscută la început ca Siam, ţara şi-a schimbat denumirea prima dată în Thailanda în 1939, şi definitiv în 1949, după reîntoarcerea la vechiul nume dupa al II-lea Război mondial. În timpul conflictului Thailanda a fost intr-o alianţă dezavantajoasă cu Japonia; tragând învăţăminte, Thailanda a devenit un aliat al SUA. Au urmat apoi o serie de lovituri de stat, dar ţara a progresat către democraţie începând cu anii 1980.

Calendarul oficial în Thailanda se bazează pe Era budistă, care este cu 543 de ani înaintea calendarului vestic. De exemplu, anul 2000 este acelaşi cu anul 2543.

Pe 26 decembrie 2004 coasta vestica a Thailandei a fost devastată de un val tsunami de 10 metri înălţime ce a urmat cutremurul din Oceanul India cutremurului din Oceanul indian în anul 2004, producând peste 5.000 de victime în Thailanda, jumătate dintre acestea fiind turişti.

Geografie

Thailanda este aşezată pe câteva districte geografice, în mare parte corespunzând cu grupurile provinciale. Nordul ţării este muntos cu cel mai înalt punct Doi Inthanon la 2.576 m. Nord-estul este format din Platoul Khorat, mărginit la est de râul Mekong. Centrul ţării este dominat de valea râului Chao Phraya care se scurge în Golful Thailandei. Sudul este format din istmul îngust Kra care se lărgeşte în Peninsula Malay.

Climatul local este tropical şi caracterizat de musoni. Este un muson de sud-vest, ploios, cald şi înnorat de la mijlocul lui mai până în septembrie, de asemeni, un muson uscat si rece din nord-est din noiembrie până la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este întotdeauna cald şi umed. Oraşele principale, pe lângă capitala Bangkok, sunt Nakhon Ratchasima, Nakhon Sawan, Chiang Mai, şi Songkhl.

Demografie

Populaţia Thailandei este dominată de etnicii thailandezi şi laoţieni, ultimii concentraţi în regiunea nord-estică Isan formând aproximativ o treime din populaţie. Există, de asemeni, o mare comunitate de chinezi-thailandezi care a jucat în istorie un rol economic important. Alte grupuri etnice sunt: mala, în sud, mon, khmer şi diferite triburi hill.

Aproape 95% dintre thailandezi sunt budişti de tradiţie therevada, dar în sudul ţării sunt câteva zone musulmane şi mici minorităţi creştine, de asemeni există şi cîteva grupări hinduse. Limba thailandeză este limba naţională a Thailandei, scrisă în alfabetul propriu, dar multe dialecte etnice şi regionale se întâlnesc în zonele cu populaţie predominantă lao sau khmer. De asemeni se învaţă limba engleză în şcoli, însă gradul de cunoaştere este scăzut.