Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Singapore

Republica Singapore este un stat-oraş insular şi cea mai mică ţară din Asia de Sud-Est. Este situat la sudul Peninsulei Malay şi a statului malaysian Johor, 137 km nord de la Ecuator.

Istorie


Daca as fi fost pe urmele lui marca polo as fi vrut sa calatoresc prin singa poare pt a vedea tote minunatiile lui. Numele Singapore a derivat din cuvintele limbii Malay, singa (leu) şi pura (oraş), care la rândul lor provin din limba sanscrită . Folclorul atribuie aceste nume unui prinţ din Sumatra al secoulului al 14-lea , numit Sang Nila Utama, care, s-a adăpostit pe insulă după o furtună, şi care a redenunumit-o Oraşul Leilor după ce a zărit aici un leu feroce.

Primele dovezi ale locuirii Singapore-ului sunt din secolul 3 DC. Insula era un adăpost a imperiului Srivijaya din Sumatra şi purta numele Temasek (Oraşul Mării). Temasek (Tumasek) a devenit rapid un important centru comercial, dar a decăzut spre sfârşitul secolului 14. Mai sunt puţine rămăşite ale vechiului Temasek în Singapore, dar arheologii din Singapore au adus la suprafaţă dovezile civilizaţiei şi locuirii. Între secolul 16 şi începutul secolului 19, Singapore a făcut parte din Sultanatul Johor. În timpul războaielor Malay-portugheze din 1613, a fost spulberat de către trupele portughieze. Portughezii au deţinut controlul în secolul 16, olandezii în secolul 17, dar în majoritatea timpului insula a fost ocupată în principal de pescari şi ocazional de piraţi.

Demografie

Sinagapore e a doua ţară ca densitate a populaţie din lume, cu excepţia zonelor Hong Kong sau Macao care fac parte din China. În perioada de început a statutului singaporez sporul natural al populaţiei a condus la dezvoltarea economică. Media era de patru cinci copii la o familie. După 1990 rata natalităţii a scăzut brusc în prezent e o situaţie grea, cu un copil în medie la fiecare familie. Statul a luat imediat măsuri pentru inversarea acestui raport. Populaţia în declin va fi suplinită prin încurajarea imigraţiei, în special a celei calificate.

Geografie

Singapore este format din 63 insule, inclusiv Singapore-ul continental. Există două conectări făcute de om la Johor, Malaysia - Johor-Singapore Causeway în nord, precum şi Tuas Second Link în vest. Insula Jurong, Pulau Tekong, Pulau Ubin şi Sentosa sunt cea mai mari din multe insule mici din Singapore. Cel mai înalt punct natural din Singapore este Bukit Timah Hill, la 166 m.

La sud de Singapore, în jurul gurii de la Singapore River şi ceea ce este acum la Downtown Core, era în trecut singura zonă urbană cu concentraţie mare de locuitori, în timp ce restul terenului era fie vegetaţie sud-tropicală fie era utilizat pentru agricultură. Din anii 1960, guvernul a construit noi cartiere de oraş în împrejurimi, teritoriul devenind peisajului urban construit în întregime. Autoritatea de dezvoltare urbană a fost înfiinţată la data de 1 aprilie 1974, fiind responsabilă cu planificarea urbană.
Grădina Botanică din Singapore, o grădină botanică de 67,3 ha din Singapore care include Grădina Naţională a Orhideelor, ce conţine o colecţie de peste 3000 de specii de orhidee.

Singapore are în curs de desfăşurare proiecte de îmbunătăţiri funciare cu sol obţinut din propriile dealuri, de pe fundul mării, şi ţările vecine. Ca rezultat, Singapore a crescut de la o suprafaţă 581,5 km², în anii 1960, la 704 km² în prezent, şi poate creşte cu încă 100 km² până în 2030. Uneori, proiectele de îmbunătăţiri funciare implică unificarea unor dintre insulele mici, în scopul de a forma mai mare sau mai multe insule funcţionale, exemplu fiind cazul Insulei Jurong.

Sub sistemul de clasificare climatic Köppen, Singapore are un climat tropical de Sud, fără a avea anotimpuri distincte. Clima sa se caracterizează prin presiune şi temperatură uniformă, un nivel ridicat de umiditate, şi precipitaţii abundente. Temperatura variază între 22°C şi 34°C. În medie, umiditate relativă este de aproximativ 90 la sută dimineaţa şi 60 la sută în a doua parte a zilei. În timpul ploilor grele prelungite, nivelul de umiditate relativă de multe ori atinge 100 de procente. Cea mai mică şi mai înaltă temperatură înregistrate în istoria sa maritimă sunt 18,4°C şi 37,8°C, respectiv. Cea mai mare viteza vântului înregistrată a fost 150 km/h la 26 mai 2007. Iunie şi iulie sunt cele mai fierbinţi luni, în timp ce noiembrie şi decembrie alcătuiesc sezonul musonic. Din august până în octombrie, există adesea haze, uneori suficient de puternice încât să determine avertismente de sănătate publică, datorită incendiilor instantanee ce pot apărea în ţările vecine, precum cele din Indonezia.

Singapore nu respectă ora de vară şi nu schimbă vara fusul orar. Lungimea zilei este aproape constantă de-a lungul anului din cauza localizării ţării foarte aproape de Ecuator.

Aproximativ 23 de procente din suprafaţa Singapore-ului constă în pădure şi rezerve naturale. Procesul de urbanizare a desfiinţat mai multe domenii de vegetaţie de pe insula principală din sud, singura zonă înverzită rămasă în această zonă fiind Bukit Timah Nature Reserve. O multitudine de parcuri sunt menţinute cu intervenţia omului, cum ar fi grădinile botanice din Singapore.

Economie

Singapore este unul dintre cele mai dezvoltate state din Asia de Sud-Est. Oraşul este un important centru economic şi industrial din zonă.

Singapore are o economie foarte dezvoltată, bazată pe economia de piaţă. Împreună cu Hong Kong, Coreea de Sud şi Taiwan, Singapore este unul dintre Tigrii Est Asiatici. Economia depinde foarte mult exporturile din rafinarea mărfurilor importate, în special în producţie. Industria prelucrătoare a constituit 26 la sută din PIB-ul din Singapore în anul 2005. Industria manufacturieră este bine diversificat în electronică, rafinarea petrolului, produselor chimice, inginerie mecanică şi produse ale ştiinţei biomedicale. În 2006, Singapore produs circa 10 la sută din producţia mondială de cipuri electronice. Singapore este de cele mai port din lume din punct de vedere al tonajului transportat. Singapore este al patrulea cel mai mare centru comercial de schimb valutar din lume după Londra, New York City şi Tokyo.

Singapore a fost evaluat ca având cel mai uşor de mediu de afaceri din lume, cu mii de expatriaţi străini care lucrează în corporaţiile multi-naţionale. Oraşul-stat oferă şi slujbe în industrie pentru zeci de mii de străini din întreaga lume.
Cartierul Central de Afaceri din Singapore(CDB)

Ca rezultat al recesiunii globale şi a unei scăderi în sectorul tehnologiei, PIB-ul ţării s-a micşorat cu 2,2 la sută în 2001. Pentru a remedia problema Comitetului Economic de Examinare(CEC) a fost înfiinţat în decembrie 2001, şi acesta a recomandat mai multe schimbări în politică, cu scopul de a revitaliza economia. După această recesiune, ajutată în mare parte şi de îmbunătăţirilor din economia mondială; economia din Singapore a crescut cu 8,3% în 2004, 6,4% în 2005 şi 7,9% în 2006. În prima jumătate a anului 2007, economia a crescut cu 7,6%. Prognoza de creştere pentru întregul an este de aşteptat să fie între 7% şi 8%, deşi estimarea iniţială era de 5%-7%. La 19 august 2007, prim-ministrul Lee Hsien Loong a anunţat că economia este de aşteptat să crească cu cel puţin 4-6 la sută anual, în următorii 5-10 ani.

PIB pe cap de locuitor în 2006 a fost de US $ 29474. În septembrie 2007, rata şomajului era de 1,7 la sută, cea mai mică de un deceniu, care este mai bună decât nivel de dinainte de criza din Asia. Ocuparea forţei de muncă a continuat să crească insistent pentru că economia şi-a menţinut ritmul de extindere rapidă. În primele trei trimestre din 2007, 171500 de noi locuri de muncă au fost create, cifră apropiată de cele 176000 create pe întregul an 2006.

Pentru întregul 2007, economia din Singapore a crescut cu 7,5 la sută şi a atras investiţii de 16 de miliarde de euro în active fixe de producţie şi investiţii, în proiecte care au generat 3 miliarde $ din totalul de cheltuieli de afaceri din domeniul serviciilor. Guvernul se aşteaptă ca economia din Singapore să crească cu 4,5 % - 6,5 % în anul 2008.
Orchard Road este decorat pentru Crăciun, 2005.

Singapore a introdus la 1 aprilie 1994 o taxă pe Mărfuri şi Servicii(GST), cu o rată iniţială de 3 la sută, care a dus la o creştere substanţială a veniturilor guvernului cu 1,6 miliarde $ şi stabilizarea finanţelor guvernamentale. Impozitul GST a fost crescut de la 4 la sută în 2003, la 5 la sută în 2004, şi până la 7 la sută la 1 iulie 2007.

Singapore este o destinaţie de călătorii foarte populară, astfel, turismul este una dintre cel mai mari industrii. Aproape 9,7 milioane de turişti au vizitat Singapore în anul 2006. Centrul comercial Orchard Road din Singapore este una din cele mai cunoscute şi populare atracţii turistice. Pentru a atrage şi mai mulţi turişti, guvernul a decis să legalizeze jocurile de noroc şi a permis construirea a două staţiuni cazino la Marina Sentosa de Sud în 2005. Pentru a concura cu rivalii din regiune, cum ar fi Hong Kong, Tokyo şi Shanghai, Guvernul a anunţat că o parte a oraşului va fi transformată printr-un iluminat civic şi comercial foarte spectaculos. Mâncarea a fost, de asemenea, puternic promovată ca un punct de atracţie pentru turişti, Festivalul Alimentar de la Singapore organizat în luna iulie în fiecare an sărbătorind bucătăria din Singapore.

Singapore se profilează rapid, ca un important centru de turism medical - circa 200000 străini solicitând anual îngrijiri medicale. Ţelul este ca Singapore să ofere anual servicii medicale pentru un milion de pacienţi străini până în 2012 şi de a genera venituri 3 miliarde de dolari din această industrie. Guvernul se aşteaptă ca această iniţiativă ar putea să creeze aproximativ 13000 de noi locuri de muncă în cadrul industriilor de sănătate.

Sub iniţiativa guvernamentală Infocomm Development Authority din Singapore (IDA), Wireless @ SG sunt grupate eforturile de construi o infrastructură modernă de telecomunicaţii. Grupul de lucru IDA, constituit din Call-For-Collaboration, SingTel, iCell şi QMax implementează o reţea fără fir în întregul Singapore. De la sfârşitul anului 2006, utilizatorii beneficiază de acces liber la internet fără fir prin Wi-Fi.