Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Myanmar

Birmania, numită şi Uniunea Myanmar, este cea mai mare ţară din Asia de sud-est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Tailanda la sud-est, Bangladesh la vest şi India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud şi Golful Bengal la sud-vest (cu un total de peste 2000 de kilometri de coastă). Ţara a fost guvernată de o huntă militară condusă de generalul Ne Win din 1962 până în 1988, şi sistemul său politic a rămas până astăzi sub un strâns control al huntei militare.

Istoria

Iniţial, un regat independent, în 1824-26, 1851-52 şi 1885-86 Burma a fost invadată de Imperiul Britanic şi a devenit parte a Indiei. Japonezii i-au alungat pe britanici împreună cu Aung San şi au ocupat ţara în timpul celui de-al doilea Război mondial, dar a fost reocupată de britanici în 1945.

În 1948 naţiunea a devenit suverană, cunoscută ca Uniunea Burma, cu U Nu primul prim ministru. Guvernarea democratică s-a terminat în 1962 cu o lovitură de stat militară condusă de generalul Ne Win. Ne Win a condus ţara aproape 26 de ani. În 1990 s-au ţinut alegeri libere pentru prima dată în aproape 30 de ani, însă victoria LND, partidul lui Aung San Suu Kyi a fost anulată de militari care au refuzat să predea puterea.

Una din cele mai proeminente personalităţi din istoria birmaneză a secolului XX este fondatorul armatei şi luptător pentru libertate, generalul Aung San, un student transformat în activist al LND, a carei fiică este laureata Premiului Nobel pentru pace şi o imagine a păcii, libertăţii şi democraţiei, Aung San Suu Kyi, acum arestată la domiciliu. A treia dintre cele mai recunoscute personalităţi pe plan mondial este U Thant, care a fost secretar general al ONU pentru două mandate, foarte respectat prin istoria Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Politica

Birmania s-a aflat sub guvernare militară din 1962. Actual şef al statului este generalul Than Shwe care deţine titlul de „preşedinte al Consiliului de stat pentru pace şi dezvoltare”. Primul său ministru numit a fost Khin Nyunt până la 19 octombrie 2004, când a fost înlocuit de locotenent-general Soe Win. Aproape toate fotoliile ministeriale sunt deţinute de ofiţeri militari. Sancţiunile SUA împotriva guvernului militar au fost în mare măsură ineficiente, datorită breşelor şi dorinţei, în principal a afaceriştilor asiatici, de a continua să investească în Birmania şi să iniţieze noi investiţii, în principal în exploatarea resurselor naturale. De exemplu, compania petrolieră franceză Total cumpără petrol din Birmania în ciuda faptului că ţara se află sub sacţiuni economice, cu toate că Total (fostă TotalFinaElf) este subiectul unor procese in tribunalele din Franţa şi Belgia pentru implicare în abuzuri asupra drepturilor omului, de-a lungul conductei petroliere deţinută impreună de Total, compania americana Unocal şi de armata din Birmania. Industria de imbrăcăminte şi încălţăminte din Stalete Unite ar putea fi de asemenea afectată daca toate breşele în sancţiuni ar fi închise, cu toate acestea ele sunt deja subiectul boicotării anterioare a sancţiunilor americane impuse in iunie 2002.

Regimul este acuzat că nu respectă drepturile omului, şi situaţia respectării drepturilor omului în ţară este subiect de îngrijorare pentru un număr larg de organizaţii. Nu există justiţie independentă în Birmania şi opoziţia politică împotriva guvernului militar nu este tolerată.

În 1988 protestele împotriva proastei conduceri economice şi a opresiunii politice au fost reprimate cu violenţă, când militarii au deschis focul asupra demonstranţilor. Fără îndoială, protestele din 1988 au pavat drumul către alegerile din 1990, care au fost invalidate de militari. Aung San Suu Kyi, al cărei partid de opoziţie a câştigat 83% din locurile în parlament la alegerile naţionale din 1990, dar care a fost împiedicată de militari să devină prim ministru, a obţinut lauda internaţională ca activistă pentru întoarcerea la guvernarea democratică a Myanmarului. Ea a obţinut Premiul Nobel pentru pace în 1991. Ea a fost pusă frecvent sub arest la domiciliu, cu toate acestea în ultimii ani regimul a dorit să inceapă negocieri cu ea şi partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie. Ea a fost cel mai recent arestată la domiciliu la 31 mai 2003, urmare a unui atac al convoiului ei în nordul Birmaniei şi rămâne sub arest la domiciliu.

Geografie

Birmania este localizată între Bangladesh şi Tailanda, având la nord China şi India la nord-vest, cu litoral la Golful Bengal şi Marea Andaman. Ţara are o suprafaţă totală de 678.500 km2, din care aproape jumătate sunt păduri. Din punct de vedere topographic, ţara are munţi de-a lungul graniţei sale cu India şi China şi în vest, care înconjură o zonă centrală joasă în jurul râului Ayeyarwady, care formează o deltă fertilă la vărsarea sa în mare. Majoritatea populaţiei locuieste în zona joasă din centrul ţării.