Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Taiwan

Taiwan este o insulă în Asia de Est, în largul coastelor Chinei, fiind situată în Oceanul Pacific.

Tot prin Taiwan se înţelege şi totalitatea teritoriilor aflate sub jurisdicţia Republicii Chineze, teritorii cu statut politic disputat, Republica Populară Chineză considerîndu-le parte integrantă a sa, pe când Taiwanul doreşte o distanţare de China continentală.

Geografie


Suprafaţa insulei este 36.179 km², cu o lungime de 394 km, lăţimea maximă 144 km. Insula este despărţită de China în vest prin „Canalul Taiwanului” şi de Insulele Filipine prin „Canalul Luzon” la est fiind „Bazinul Filipinelor”. De Taiwan aparţin şi insulele Pescadoren (Penghu), insulele Matsu (Mazu), şi Quemoy (Jinmen) ca şi o serie de insule mai mici, cutemurele fiind ca şi în Japonia frecvente.

Clima

Insula fiind situată în nordul zonei tropicale a racului, graniţa dintre zonele tropice şi sub tropice traversând insula şi muntele cel mai înalt al ei Yu Shan cu 3.952 m. În nordul insulei fiind a climă subtropicală, în centrul şi sudul insulei existând o climă tropicală,în zonele de munte care traversează în lung insula fiind o climă temperată. Iarna este caracterizată printr-un vânt permanent Monzum din nord-est, iar vara Monzumul suflă din sud-vest. Din luna mai până în octombrie pe insulă bântuie destul de frecvent Taifunul. În februarie pe alocuri în zonele mai înalte peste 3.000 m sunt căderi de zăpadă. Locul cel mai cunoscut din munţi cu calea de acces printr-o trecătoare din regiunea Nantou fiind numit Hehuanshan 3.275 m (în traducere muntele armoniei, bucuriei). Temperatura medie în luna februarie fiind de 12°C şi în iulie 25°C.

Populaţia

Azi populaţia Taiwanului se cifrează la 24 milioane de locuitori. Populaţie care constă în majoritate din chinezi-han ce provin din regiunea Fujian China veniţi prin anul 1919 la care se adaugă 2% populaţia veche autohtonă fiind majoritatea în zona de munte a Taiwanului. Datorită zonelor muntoase ce domină toată coasta de est a insulei, majoritatea populaţie găsindu-se pe coasta de vest. Densitatea populaţiei e de peste 620 locuitori pe km², densitatea cea mai mare de pe glob după Bangladesh. Densitatea maximă e atinsă în capitală, Taipei situat în nordul insulei, alte oraşe mai importante fiind Taichung, Tainan şi Kaoshiung în sud-vestul insulei.