Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Kazahstan

O mică porţiune a teritoriului aflată la vestul râului Ural este localizată în extremitatea estică a Europei. Vecinii principali sunt Rusia şi China, iar în sud-vest se învecinează cu ţările Asiei centrale: Kârgâzstan, Uzbekistan şi Turkmenistan. De asemenea are o coastă importantă la malul Mării Caspice. Kazahstanul este a noua ţară din lume ca suprafaţă, dar datorită reliefului de stepă semi-deşertică este una dintre cele mai rar populate ţări cu puţin sub 6 locuitori per kilometru pătrat.

Kazahstanul se află aproape în întregime în Asia Centrală şi se întinde de la Marea Caspică (în vest) până la munţii Altai în est. O foarte mare parte din suprafaţa lui este acoperită de stepe aride. Kazahstanul se află pe locul 62 in lume ca număr de locuitori. De-a lungul veacurilor teritoriul Kazahstanului de astăzi a fost locuit de triburi de nomazi, abia prin secolul al XVI-lea urmând sa se afirme dreptu un grup distinct, împărţit in trei hoarde. Ruşii au început sa patrundă în stepele Kazahstanului doar prin secolul al XVIII-lea, iar pe la mijlocul secolului al XIX-lea întreaga ţară făcea parte din Imperiul Rus. După revoluţia rusă din 1917 şi după războiul civil, teritoriul Kazahstanului a fost reorganizat de câteva ori înainte ca el sa devină Republica Sovietică Socialistă a Kazahstanului în 1936 făcând parte din fostul U.R.S.S. În timpul secolului XX, Kazahstanul a făcut parte din multe proiecte sovietice printre care şi servind drept principala zonă de testare a armelor nucleare.

Kazahstanul şi-a declarat independenta pe data de 16 Decembrie 1991 fiind ultima dintre Republicile Sovietice care se declară independentă, iar fostul lider comunist devenea preşedinte. De la independenţă, Kazahstanul a urmat o politică străină echilibrată şi s-a axat pe dezvoltarea economiei cu accentul pe industria hidrocarburilor. Cu toate că economia statului este într-o continuă creştere, preşedintele Nursultan Nazarbayev încă deţine un control strict asupra politicilor de guvernare. Mulţi lideri opozanţi şi jurnalişti au fost ucişi în ultimii ani, iar observatorii vestici consideră alegerile din Kazahstan nedrepte, dar fără îndoială prestigiul ţării creste în continuare. La momentul actual este considerată drept ţara dominantă din Centrul Asiei. Ţara face parte din numeroase organizaţii internaţionale precum ONU, Comunitatea Statelor Independente şi Organizaţia Cooperatistă de la Shanghai, iar în 2011 va forma o uniune vamală cu Rusia şi Belarus.

Kazahstanul este o ţară diversificată din punct de vedere etnic şi cultural, în mare parte datorită masivelor deportări de pe vremea conducerii lui Stalin, dar totuşi kazahii sunt cel mai mare grup urmaţi de ruşi. Ţara oferă libertatea alegerii religiei astfel se pot întâlni multe credinţe diferite aici, islamul fiind religia de bază urmată de creştinism. Limba oficială este limba kazahă deşi rusa este la fel de folosită în vorbirea de zi cu zi.

Istorie

Teritorul Kazahstanului a fost ocupat pentru prima dată de triburi nomade, care locuiau în stepele din această zonă. Acestea au fost cucerite în secolul al XIII-lea de către mongoli, care în acel timp erau conduşi de Ginghis Han. Prin secolul al XV-lea, kazahii au format trei hoarde, care au continuat să ducă o viaţă nomadă până în secolul XIX, când au fost ocupaţi de Rusia.

În 1991, Kazahstanul şi-a proclamat independenţa.

Graniţele acestui stat sunt cu: China, Rusia, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kârgâztan.

Populaţie

Populaţia Kazahstanului este de aprox. 15.000.000 locuitori (în 2006), densitatea pupulaţiei fiind de 5,6 loc/kmp. Este alcătuită din aprox 100 grupuri etnice, cele mai reprezentative fiind: kazahi 53,4%, ruşi 30%, ucrainieni 3,7%, germani 2,4%, ş.a.

De remarcat faptul că comunitatea germană a fost deportată aici de către Stalin. Populaţia urbană este de 56%.

Economie

Kazahstanul este o ţară foarte bogată în resurse naturale, dar acestea nu sunt încă exploatate la capacitatea maximă. Rezervele de uraniu din sol, situează ţara pe locul 3 în lume. De asemenea prezintă cantităţi însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur. Industria metalurgică, constructoare de maşini şi alimentara, sunt în continuă dezvoltare.