Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Liechtenstein

Liechtenstein este cea mai mică ţară vorbitoare de limba germană din lume. Este o monarhie constituţională, cu puteri sporite conferite suveranului, apropiate de cele ale unei monarhii absolute. Actualul suveran este Prinţul Hans Adam al II-lea. Este divizată în 11 municipii şi îşi are capitala la Vaduz. Mare parte din terenul Liechtensteinului este muntos, devenind astfe o destinaţie a sporturilor de iarnă. Relieful este caracterizat prin multe câmpuri cultivate şi ferme mici, atât în Nord (Unterland), cât şi în Sud (Oberland). Ţara are un sector financiar puternic şi a fost identificată ca raiul taxelor. Este membră a Spaţiului Economic European, dar nu şi a Uniunii Europene, pentru care nu a arătat interes în aderare.

Geografie

Liechtensteinul este situat pe partea superioară a văii Rinului din Alpii Europeni şi se învecinează la est cu Austria şi la vest cu Elveţia. Întreaga graniţă de vest a ţării este formată de fluviu. Măsurată de la nord la sud, Liechtenstein are o lungime de doar 24 km. În partea estică, ţara se înalţă la altitudini mai mari; cel mai înalt punct, Grauspitz, are 2599 metri. În ciuda locaţiei sale alpine, vânturile sudice fac din clima Liechtensteinului una blânda. Iarna, pârtiile munţilor sunt perfecte pentru sporturile specifice.

Noi sondaje cu măsurători mai exacte a graniţei ţării din 2006 i-au stabilit suprafaţa de 160 km2 şi perimetrul de 77,9 km. Astfel, Liechtenstein a descoperit în 2006 că graniţele sale sunt cu 1,9 km mai lungi decât s-a crezut anterior. Liechtenstein este una din singurele două ţări dublu-enclavizate din lume;—fiind o ţară fără litoral înconjurată numai de ţări fără litoral (cealaltă este Uzbekistan). Este singura naţiune cu o populaţie predominant vorbitoare de limba germană care nu împarte o graniţă cu Republica Federală Germania. Liechtenstein este a şasea cea mai mică naţiune independentă după suprafaţă din lume.

Pricipatul este împărţit în 11 municipii numite Gemeinden (singular Gemeinde). Gemeindurile constau în mare parte dintr-un singur oraş. Cinci din ele cad sub districtul electoral Unterland (ţara de jos), iar restul în Oberland (ţara de sus).