Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Belarus

Belarus (bielorusă şi rusă Беларусь, poloneză Białoruś), numită oficial Republica Belarus şi istoric Rutenia Albă este un stat fără ieşire la mare, care se învecinează cu Rusia la nord şi est, Ucraina la sud, Polonia la vest, Lituania la nord-vest şi Letonia la nord. Capitala statului este Minsk. Alte oraşe importante sunt Brest, Grodna, Gomel, Moghilău şi Viţebsc. O treime din suprafaţa ţării este împădurită. Agricultura şi industria sunt sectoarele cele mai puternice ale economiei.

Majoritatea populaţiei Belarusului locuieşte în arii urbane care înconjoară oraşul Minsk şi reşedinţele provinciilor. Mai mult de 80% sunt bieloruşii nativi. Există şi alte minorităţi de mărime considerabilă: ruşi, polonezi şi ucraineni. Deşi constituţia ţării nu impune nicio religie statală, majoritatea locuitorilor sunt creştinii ortodocşi.

Istorie

Locuit din timpuri străvechi, o mare parte a teritoriului Belarusului (Rusia apuseană), a intrat, începând din secolul IX, în componenţa Rusiei Kievene. În secolele XI-XII, în condiţiile fărâmiţării feudale, pe teritoriul Belarusului s-au constituit mai multe cnezate între care: Poloţk-Minsk, Turov-Pinsk şi Smolensk. În secolele XIII-XIV, treptat, teritoriile Belarusului au fost cucerite de lituanieni şi incluse în Marele Ducat al Lituaniei (din 1569, Rzecspospolita). În această perioadă a apărut denumirea de „Rutenia Albă” („Rusia Albă”) pentru teritoriile de vest ale Rusiei. La sfârşitul secolului XVIII, teritoriul Belarusului a fost anexat de Rusia. Populaţia din Belarus a participat la evenimentele revoluţionare din 1905-1907, precum şi la cele din februarie şi noiembrie 1917. În timpul primului război mondial, Belarus a devenit teatrul de luptă al beligeranţilor, partea de vest a ţării fiind ocupată de trupele germane. În noiembrie 1917, în Belarus s-a instaurat puterea sovietică, iar la 1 ianuarie 1919 s-a constituit R.S.S. Bielorusia. Prin tratatul ruso-polon de la Riga (martie 1921) partea de vest a Belarusului a trecut la Polonia. La 30 decembrie 1922, Belarus a intrat în componenţa U.R.S.S; în noiembrie 1939, Belarusul apusean a fost inclus în R.S.S. Bielorusia. Ocupat în 1941 de trupele hitleriste, în Belarus s-a organizat o puternică mişcare de partizani. În iulie 1944, a fost eliberat de trupele sovietice. La 25 august 1991 Belarus şi-a proclamat independenţa.

Geografie

Ţară cu relief neted şi jos, având numeroase lacuri în nord şi mlaştini întinse în sud, Republica Belarus a devenit independentă faţă de fosta Uniune Sovietică în 1991.

Lanţul muntos care străbate Republica Belarus în diagonală împarte ţara in două regiuni de terenuri joase. Regiunea nordică are o serie de dealuri line şi multe dintre cele peste 11.000 de lacuri mici ale ţări. În sudul lanţului se întinde o câmpie mlăştinoasă, care formează bazinul hidrografic al râului Pripet şi al afluenţilor săi. Regiunea aceasta cuprinde cea mai mare zonă mlăştinoasa făra hidroamelioraţii din Europa. În vest, unde Belarus se învecinează cu Polonia, se află Pădurea Belovejkaia; mare parte din aceasta este protejată, formând cea mai mare rezervaţie naturală din Europa şi patria zimbrilor, specie rară de bizon european.

Economie

Peste două milioane de belarusi şi-au pierdut viaţa în Al Doilea Război Mondial, care a devastat multe dintre aşezările şi oraşele ţării. În 1986, centrala nucleară de la Cernobâl, din Ucraina vecină, a explodat şi 70% din precipitaţiile radioactive generate de explozie au căzut pe teritoriul Belarusului. Aproape 3 milioane de persoane au fost serios afectate, iar solul şi apele curgătoare au fost contaminate. În jur de 15% din pădurile ţării şi 20% din terenurile sale agricole sunt încă prea radioactive pentru ca produsele lor să poată fi utilizate. Costurile purificării regiunii, strămutarii populaţiei şi tratării efectelor pe termen lung ale celui mai mare accident nuclear din istoria omenirii au supus la presiuni considerabile asistenţa medicală, resursele şi economia ţării, deşi anumite ajutoare de natură diferită au fost primite din partea altor state şi a unor organizaţii de caritate.

Se estimează că aproximativ o cincime din forţa de muncă a ţării este angajată în agricultură, dar industria are contribuţia cea mai mare în cadrul economiei. În perioada cât a făcut parte din fosta Uniune Sovietică, în Belarus s-au construit multe uzine pentru industria grea şi prelucrătoare, in vederea procesării materiilor prime extrase din alte regiuni ale Uniunii Sovietice, mai ales din Ucraina.

După 1991, ca naţiune independentă şi aproape lipsită de resurse naturale Belarus a dus-o greu. Si-a pastrat in linii mari economia pe stil vechi, sovietic, privatizand sau modernizand foarte putin din industrie in vederea cresterii competivitatii pe piata mondiala. Principala ei zona industriala se afla in capitala Minsk si in jurul acesteia, unde se fabrica si asambleaza utilaje agricole, autovehicule, masini unelte si produse electrice. Tara pastreaza legaturi stranse cu Rusia, pe care se bazeaza trei cincimi din volumul importurilor si jumatate din exporturi. Rusia a oferit Belarusului ajutoare de peste un miliard de dolari americani, prin anularea datoriilor si furnizarii ieftine de petrol si gaze naturale. În prezent, rata cresterii economice din Belarus e una din cea mai ridicata din Europa atingand constant in ultimii ani un procent de pana la 10%.