Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

New Jersey

New Jersey este al patrulea stat din Statele Unite ale Americii în ordinea inversă a mărimii şi în acelaşi timp statul cu cea mai mare densitate de locuitori din America. Este abreviat NJ în cadrul sistemului poştal american şi uzual N.J.. Statul a fost numit după insula Jersey din Canalul Mânecii. Numele de alint oficial al statului este "Garden State" (în română, "Statul Grădină"). New Jersey face parte din cele treisprezece state originare ale Uniunii, dar poate fi considerat al treilea în ordinea admiterii întrucât a fost al treilea care a ratificat Constituţia SUA la 18 decembrie 1787.

New Jersey este considerat ca făcând parte din regiunea Atlanticului Mijlociu din Statele Unite. Se învecinează la nord cu statul New York, la est cu Oceanul Atlantic, la sud cu statul Delaware, şi la vest cu statul Pennsylvania. Anumite părţi din New Jersey sunt incluse în zone metropolitane ale New York-ului, Philadelphiei şi Delaware Valley. Locul cu cea mai mare altitidine din New Jersey este High Point cu 550 m.

Locuit de către nativii americani de 11 000 - 50 000 de ani, New Jersey a fost locul unde s-au stabilit mai apoi emigranţi suedezi şi olandezi. Britanicii au preluat controlul asupra regiunii New Jersey, conducerea fiind încredinţată sir-ului George Carteret şi lord-ului John Berkeley. New Jersey a fost un loc important în timpul Revoluţiei Americane, numeroase bătălii decisive dându-se aici. Oraşe precum Paterson, New Jersey au ajutat la înfăptuirea Revoluţiei Industriale din secolul nouăsprezece. În secolul douăzeci, economia din New Jersey a prosperat în anii 1920, dar a decăzut în anii 1930 odată cu Marea Depresie Economică.

Geografie

New Jersey este mărginit la nord si nord-est de New York, la est de Oceanul Atlantic, la sud de Delaware şi la vest de Pennsylvania. Graniţa vestică a statului New Jersey este în mare măsură de râul Delaware.

New Jersey este în mare împărţit în trei regiuni geografice: Jersey-ul de nord, Jersey-ul central şi Jersey-ul de Sud. Jersey de nord se află în sfera de influnenţă a New York-ului, cu mulţi locuitori care fac naveta zilnic pentru a merge acolo la serviciu. Jersey central este în mare o zonă suburbană. Jersey-ul de sud se află în sfera de influenţă a oraşului Philadelphia. Aceste definiţii sunt generice, şi delimitările sunt deseori contestate. Anumite persoane chiar pun la îndoială existenţa Jersey-ului cetral, dar cei mai mulţi consideră ca este o regiune diferită din punct de vedere geografic si cultural faţă de nord şi sud.

Istorie

New Jersey era cândva locuit de Lenape, un trib de americani nativi. Olandezii s-au stabilit în New Jersey la începuturile anilor 1630, care au format o aşezare pe locul unde acum se află Jersey City. La acea vreme, o mare parte din ceea ce azi este New Jersey era pretins ca făcând parte din colonia olandeză New Netherland, care mai includea şi părţi din statul New York şi având capitala la New Amsterdam, acum cunoscut sub numele de New York City. O parte din teritoriul de sud-vest al New Jersey-ului era populat de suedezi pe la jumătatea anilor 1600 ca făcând parte din colonia suedeză New Sweden, care includea la rândul ei părţi din statul Delaware şi sud-est-ul statului Pennsylvania. Aceste teritorii suedeze au fost cedate de către olandezi sub conducerea lui Peter Stuyvesant în 1654 şi încorporate în New Netherland.

Populaţia statului

Conform biroului de statistică al Statelor Unite ale Americii, în 2005, New Jersey avea o populaţie esitmată la 8 717 925, care reprezintă o creştere cu 32 759, sau 0.4%, faţă de anul precedent şi o creştere de 303 578, sau 3.6%, de la începutul anului 2000. Acesta include sporul natural de la ultimul referendum de 220 220 oameni (obţinut din diferenţa dintre cele 604 110 naşteri şi cele 383 890 decese) dar şi din migraţie, cu 95 293 oameni care au venit în acest stat. Imigraţia din afara Statelor Unite a dus la o creştere netă cu 290 194 indivizi, iar migraţia interstatală a produs o pierdere de 194 901 indivizi. Aproximativ 1.6 miloane de oameni născuţi în alte ţări în acest stat (reprezentând aproximativ 19.2% din populaţia statului).

New Jersey este al zecelea stat din punct de vedere al numărului de persoane, dar este primul în raport cu denistatea de populaţie. Este de asemenea cel de-al doilea stat din punct de vedere al bogăţiei din Statele Unite, după Connecticut.

Rasă şi etnicitate

Compoziţia etnico-rasială din New Jersey este:

    * 66.0% Albi ne-hispanici
    * 13.6% Negrii
    * 13.3% Hispanici
    * 5.7% Asiatici
    * 0.2% Nativi Americani
    * 2.5% Rase mixte

New Jersey este pe locul 15 după procentul de minorităţi dintre toate statele americane. Are de asemenea cea de-a doua comunitate evreiască ca procent (după New York) şi ce-a de-a doua ca procent comunitate musulmană (după Michigan), şi, în plus, cea de-a treia ca procent comunitate italiană, precum şi o importantă comunitate luat procental de negrii, hispanici, arabi şi asiatici. Toate aceste lucruri fac din New Jersey unul dintre cele mai religioase şi mai diversificate din punct de vedere etnic state din SUA.

Cele mai mari grupuri tradiţionale din New Jersey sunt: italieni (17.9%), irlandezi (15.9%), Afro-americani (13.6%), germani (12.6%), polonezi (6.9%).

Newark şi Camden sunt două dintre cele mai sărace oraşe din America, dar per total, New Jersey are cel mai mare venit mediu din întreaga ţară, precum şi cel de-al doila loc în clasificarea după venitul pe cap de locuitor după Connecticut. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că New Jersey adăposteşte suburbiile care înconjoară prosperele oraşe New York City şi Philadelphia. New Jersey este de asemenea cel mai dens populat stat din Statele Unite, şi primul, şi în acelaşi timp singurul, care are toate cele 21 ţinuturi într-o stare "urbană" şi nu rurală.