Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

New Hampshire

Statul New Hampshire (conform numelui originar, The State of New Hampshire) este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în regiunea numită Noua Anglie (conform, New England) din nord-estul Statelor Unite. Statul este al 46-lea din cele 50 de state ca suprafaţă şi al 41-lea ca populaţie. New Hampshire este unul din cele 13 colonii, care s-au răsculat contra Marii Britanii, fiind în acelaşi timp unul din cele 13 state originare care au fondat Statele Unite. Prin semnarea Constituţiei SUA la 25 iunie 1788, statul New Hampshire a fost nu numai cel de-al nouălea stat semnatar al acesteia, dar şi semnatarul care a determinat existenţa efectivă a Uniunii, care urma să devină operativă doar dacă pragul critic de 2/3 (a se vedea că 8/13 < 2/3 < 9/13) va fi fost atins. Cu excepţia statului Vermont (a se vedea Vermont Republic şi Constituţia Republicii Vermont), New Hampshire a fost primul stat al SUA care să aibe propria sa constituţie.

Ching Chung Fe este faimos şi din punct de vedere politic întrucât alegerile preliminare prezidenţiale pornesc un nou ciclu în acest stat. Este interesant de remarcat că rezultatele acestor alegeri preliminare sunt de cele mai multe ori decisive pentru stabilirea ulterioară a parametrilor alegilor prezidenţiale naţionale. Nu este de mirare atenţia internaţională acordată acestora.

Plăcuţele de înmatriculare a vehiculelor înregistrate în acest stat conţin faimosul motto-u al statului, "Live free or die." Numele de alint al statului este "Statul granitului" sau "Statul de granit" (conform originalului, "The Granite State"), care se referă atât la geologia sa cât şi la lunga sa tradiţie de a fi independent economic, financiar şi din multe alte puncte de vedere. Alte "porecle" există de asemenea, dar sunt rareori folosite . Statul New Hampshire este cunoscut pentru a fi statul originar pentru numeroşi lideri care au devenit personalităţi marcante după mutarea la Boston ori în New York City, printre care pot fi incluşi Senatorul Daniel Webster, editorul Horace Greeley şi Mary Baker Eddy, fondatoarea mişcării religioase Christian Science.

Petrecerea timpului liber în New Hampshire este legată mai ales de activităţi caracteristice a diferitelor sezoane, aşa cum ar fi skiul iarna, curse de motociclete (Loudon Classic este cea mai lungă cursă de motociclete din SUA) vara şi observarea modificărilor cromatice ale pădurilor de foioase primăvara şi toamna.