Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Montana

Montana este unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, situat în regiunile SUA cunoscute ca Pacific Northwest şi Great Plains. Zona centrală şi treimea vestică a statului au numeroase lanţuri muntoase (dintre care 77 sunt numite) a părţii nordice a Munţilor Stâncoşi (în engleză Rocky Mountains). Numele statului ar putea deriva din latină, mons (plural montis), dar cel mai probabil provine din spaniolă, montaña, Ambele înseamnă, desigur, "munte". Numele de alint al statului este [The] "Treasure State." Alte nume de alint includ "Land of Shining Mountains", "Big Sky Country" şi sloganul "the last best place".

Statul este al patrulea ca mărime a suprafeţei, dar are o populaţiei mică (doar alte şase state având mai puţini locuitori) şi firesc o densitate a populaţiei foarte scăzută. Economia este bazată în special pe agricultură, respectiv pe exploatarea lemnului şi extracţia minereurilor. Turismul este al patrulea sector important al economiei, înregistrând milioane de vizitatori pe an care se orientează în special spre vizitarea Glacier National Park, locul Battle of Little Bighorn şi respectiv trei din cele cinci puncte de intrare ale Yellowstone National Park.

Geografie
Regiunea cunoscută ca şi Missouri Breaks din centrul statului Montana

Cu o suprafaţă de 376.978 km² (sau 145,552 mile pătrate), statul Montana este al patrulea ca mărime din Statele Unite, după Alaska, Texas şi California).

La nord, Montana şi Canada au o graniţă comună de 877 km (sau 545 mile) parte a celei mai lungi nepăzite graniţe a lumii. Statul Montana se învecinează cu trei provincii ale Canadei, British Columbia, Alberta şi Saskatchewan, mai multe provincii decât oricare alt stat al Uniunii. La est statul se învecinează cu North Dakota şi părţi ale statului South Dakota. La sud se învecinează cu statul Wyoming şi pentru aproximativ o milă cu South Dakota, în timp ce la vest şi sud-vest se învecinează cu statul Idaho.