Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Minnesota

Minnesota este unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii situat în regiunea numită Midwestern a Uniunii. Este al 12-lea stat ca mărime, cu o suprafaţă de 87,014 square miles sau 225.365 km². Statul de azi Minnesota a fost "croit" din partea estică a Teritoriului Minnesota (conform originalului, Minnesota Territory) şi admis în Uniune ca ce de-al treizeci şi doilea stat al acesteia în 11 mai 1858. Populaţia statului, care este peste 5 milioane de locuitori, este mai ales de descendenţă europeană. Cele mai largi grupuri care sunt de o altă descendenţă sunt africani americani, asiatici, hispanici, nativi americani şi comunităţi compacte, relativ recent imigrate, de somalezi şi hmong.

Mai mult de jumătate din populaţia statului Minnesota locuieşte în zona metropolitană numită Twin Cities, zona metropolitană a oraşelor Minneapolis şi St. Paul, centrul de transport, afaceri, industrial şi de artă al statului. Restul statului, care este adesea numit Greater Minnesota, constă din preeriile vestice, care azi sunt folosite pentru a produce la standardele unei agriculturii intensive de mare calitate, pădurile estice de foioase, de asemenea locuite şi cultivate şi mai slab populata zonă nordică a statului, care este o pădure boreală. Statul este cunoscut şi sub numele de "Pământul celor 10.000 de lacuri", prin comparaţie cu Finlanda, datorită numeroaselor lacuri şi altor forme de apă dulce, care creează atât rezidenţilor cât şi turiştilor condiţii excelente de drumeţit şi de petrecere a timpului liber în zone extrem de frumoase.

Extremele climatice ale statului Minnesota sunt în "contrast" cu moderaţia oamenilor ce locuiesc acolo. Statul este cunoscut pentru politica şi politica sa socială moderat-progresistă, respectiv pentru implicarea civilă şi procentul ridicat de voturi exprimate. Minnesota se situează printre cele mai sănătoase state ale naţiunii, ca sumare a unor indicatori multipli, fiind în acelaşi timp unul din statele Uniunii care are una dintre cele mai educate şi literate populaţii.

Originea numelui

Cuvântul Minnesota provine din limba tribului Dakota, limba Sioux pentru râul Minnesota, mnisota. Mni (câteodată mini ori minne) care se traduce prin "apă". Mnisota este tradus prin "apă de culoarea cerului" sau prin "apă oarecum înnorată". Nativi americani demonstraseră numele râului primilor stabiliţi prin picurarea de lapte în apă şi numind fenomenul mnisota. Multe ocuri din stat conţin cuvântul Dakota pentru apă, printre care se pot enumera Minnehaha Falls ("Cădere de apă", Minneiska ("Apă albă"), Minnetonka, ("Apa cea mare"), Minnetrista ("Apă răsucită/curbată") şi numele oraşului Minneapolis, care este o combinaţie între mni şi cuvântul din greaca veche desemnând un "oraş", polis.