Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Massachusetts

Statul asociat Massachusetts, conform originalului în engleză, [The] Commonwealth of Massachusetts este unul din cele 50 de state componente ale Uniunii, parte a regiunii cunoscută ca Noua Anglie (conform, New England), situată în nord estul Statelor Unite ale Americii. Cu o populaţie de aproximativ 6,5 milioane de locuitori într-o zonă destul de mică, statul Massachusetts este puternic urban şi suburban în partea sa vestică şi mai ales rural în partea sa estică, fiind în acelaşi timp cel mai populat din cele şase state ale Noii Anglii şi având zona metropolitană a oraşului Boston ca cel mai important centru urban al zonei.

Primii europeni care s-au stabilit în Noua Anglie au fost Pelegrinii şi Puritanii din Anglia, care căutau libertate religioasă în "Lumea Nouă". Ei au ajuns şi s-au stabilit pe teritoriul de azi al statului Massachusetts. Întrucât majoritatea lor veneau dintr-o zonă plasată în jurul localităţii Haverhill din Anglia, ei au fondat trei localităţi importante, Plymouth, Salem şi Boston, care a devenit curând centrul lor religios. Un secol şi jumătate mai târziu, Massachusetts a devenit cunoscut ca Leagănul Libertăţii (conform, [the] Cradle of Liberty), datorită spiritului revoluţionar al oraşului Boston, care a făcut posibilă propagarea Războiul revoluţionar american în toate cele Treisprezece Colonii ale Marii Britanii din America de Nord care au decis să se răscoale contra britanicilor, formând ulterior Statele Unite ale Americii.

De-a lungul întregului secol al 19-lea, Massachusetts s-a transformat dintr-un stat cu o economie aproape exclusiv agrară într-un stat a cărei economie a devenit una manufacturieră. Astfel, locuitorii statului au folosit ingenios numeroasele râuri ale statului într-o "forţă" care a operat funcţionarea a numeroase fabrici de pantofi, haine şi mobilă.

Această economie a intrat în declin la începutul secolului 20 pe măsură ce industria manufacturieră a bunurilor de necesitate s-a mutat progresiv spre sudul Statelor Unite, în căutare de forţă de lucru mai ieftină. O revitalizare s-a produs la începutul anilor 1970, când suburbiile Boston-ului, în special, au devenit sediul a numeroase companii high-tech, a căror forţă de muncă a fost continuu alimentată de numeroasele instituţii prestigioase de învăţământ superior din zonă.

Colegiile şi universităţile statului Massachusetts, aidoma sectoarelor sale tehnologice, au continuat şi continuă să prospere. Statul este considerat "un rai" pentru gândirea progresivă şi cea liberală, trimiţând adesea candidaţii săi politici pe scena naţională. Massachusetts a fost statul natal a patru preşedinţi ai Statelor Unite ale Americii, John Adams, John Quincy Adams, John F. Kennedy şi George H. W. Bush, precum şi a numeroşi politicieni de talie naţională şi internaţională.