Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Kansas

Kansas este unul din statele vestului mijlociu al Statelor Unite ale Americii, situat în partea centrală a părţii continentale a Uniunii. Numele statului este omonim cu numele râului care îl străbate, Râul Kansas, care la rândul său provine din limba Sioux, Kansa, semnificând "Oameni ai vântului de sud". Kansas a intrat în Uniune ca cel de-al treizeci şi patrulea stat al acesteia la 29 ianuarie 1861.

Plasat chiar în inima Statelor Unite continentale, Kansas este gazda centrului geografic al Statelor Unite. Din punct de vedere istoric, statul a fost locul de origine a multor nativi americani, care au vânat bizoni din timpuri imemoriale. Primii colonişti de origine europeană s-au stabilit în zonă la sfârşitul anilor 1840 şi la începutul anilor 1850. Începând cu 1854, aboliţionişti din Noua Anglie (New England), respectiv partizani ai sclaviei din statele învecinate, în special din Missouri, s-au grăbit a se stabili pe teritoriul de azi a statului pentru a înclina balanţa sau nu în favoarea unui stat liber. În această perioadă, a primilor ani după 1854, Kansas-ul a fost mult mai bine cunoscut sub numele de Bleeding Kansas - Însângeratul Kansas, datorită violenţei şi haosului care au domnit la încleştarea pe viaţă şi pe moarte dintre aceste forţe. Totuşi, în 1861, în plină diviziune a Nordului şi a Sudului, datorată confruntării dintre Statele Unite ale Americii şi Statele Confederate ale Americii, statul Kansas s-a alăturat Uniunii ca un stat liber.

După Războiul Civil American, populaţia statului a explodat, aşa după cum valuri succesive de imigranţi au continuat să se stabilească aici, transformând întinderi enorme de prerie dezolată în grânare şi fertile terenuri agricole. Astăzi, statul Kansas este unul dintre cele mai productive state agricole ale Statelor Unite şi una dintre zonele lumii unde agricultura a atins cote extrem de înalte de productivitate şi eficienţă. Producţia de grâu a Kansas-ului este remarcabilă nu numai intern, dar şi internaţional, fiind cea care astăzi "dă tonul" bursei mondiale a grâului.