Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Idaho

Idaho este un stat al Statelor Unite ale Americii din zona cunoscută ca Zona Pacificului de nordest (în engleză, Pacific Northwest. Capitala statului şi cel mai mare oraş este Boise. Locuitorii se numesc "Idahoans." Idaho a fost cel de-al 43-lea stat admis în Uniune la 3 iulie 1890.

Conform datelor furnizate de United States Census Bureau, în 2004 Idaho a avut o populaţie estimată la 1.393.262. Abrevierea poştală a statului este ID. Statul Idaho mai este denumit şi Statul Giuvaer (conform originalului, [the] Gem State) din cauza abundenţei de resurse naturale. Motto-ul statului este Esto Perpetua, ceea ce semnifică în limba latină "Să fie perpetuu".

Zona de sud a statului Idaho (Southern Idaho), incluzând Zona metropolitană Boise, Idaho Falls, Pocatello şi Twin Falls se găsesc în zona fusului orar al munţilor Stâncoşi (Mountain Time Zone). Zonele la nord de Râul Salmon, incluzând Coeur d'Alene şi Lewiston, se găsesc în zona fusului orar al Pacificului (Pacific Time Zone).

Originea numelui

Idaho are un nume foarte neobişnuit. Este probabil singurul stat al Statelor Unite care a fost numit ca rezultat al unui cuvânt inventat. Când s-a căutat un nume care să fie dat noului teritoriu organizat, un excentric partizan al expansiunii teritoriale a Uniunii, George M. Willing, a sugerat Idaho, care ar fi însemnat într-una din limbile nativilor americani, conform afirmaţiilor sale, "piatra preţioasă a munţilor".

Când afirmaţiile lui Willing s-au dovedit a fi născocite de acesta, teritoriul original Idaho a fost redenumit Colorado. Mai târziu, se pare că disputa a fost uitată, întrucât actual stat Idaho păstrează numele care a fost dat teritoriului corespunzător, Idaho Territory în 1863, când acesta a fost format şi organizat.