Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

California

California este un stat federal al Statelor Unite ale Americii. Se întinde de-a lungul jumătăţii sudice a coastei de vest a Statelor Unite continentale. Cu o populaţie de peste 36 de milioane de locuitori şi cu o suprafaţă de 423.970 km 2 (vedeţi cum se încadrează 423.970 de km² în rândul altor ţări), California este al treilea stat ca suprafaţă (după Alaska şi Texas) şi cel mai populat stat al SUA.

Zona era locuită de nativii americani încă cu mult înainte ca exploratori din Europa să înceapă a se perinda sporadic în secolul al 16-lea. Spania colonizase parţial statul California de azi, la sfârşitul anilor 1700, înaintea Războiului mexican de independenţă (1810 - 1821). După aceea California a făcut parte din statul independent Mexico. În timpul războiului mexican-american (1846 - 1848), coloniştii americani ai regiunii s-au revoltat şi au creat California Republic, un stat independent cu existenţă efemeră. Ca urmare a încheierii războiului dintre Mexico şi Statele Unite, zona a revenit SUA. Goana după aur din California (the California Gold Rush) din anul 1849 a adus o imensă populaţie de imigranţi, care a permis rapid, ca în 1850 California să devină al 31-lea stat al Statelor Unite.

În ciuda unei istorice şi nefondate "reputaţii" de a avea o "viaţă lejeră" datorată climei extrem de blânde, în realitate californienii au făcut California de azi a şaptea economie a lumii, contribuind cu circa 13% la produsul intern brut al Statelor Unite. Industriile predominante ale statului includ agricultura, distracţiile, manufacturarea în industria uşoară, turismul şi mai ales industrii diversificate atât pe orizontală cât şi pe verticală.

Zonele economice specializate ale statului cuprind de exemplu Hollywood (pentru distracţii), California Central Valley (pentru agricultură), Silicon Valley (pentru computere şi high tech) şi zona viticolă Wine Country.