Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Arkansas

Sunet Arkansas este unul din cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, considerat a face parte din zona din sudului acestora. Devenit stat la 15 iunie 1836, ca cel de-al douăzeci şi cincilea stat al Uniunii, statul Arkansas a fost precedat organizatoric de entitatea teritorial administrativă numită Teritoriul Arkansas (în engleză, Arkansas Territory) care a fost un teritoriu organizat al Statelor Unite, care a fiinţat între 4 iulie 1819 până la data admiterii în Uniune.

Arkansas se învecinează cu alte şase state ale Uniunii, cu Oklahoma şi Texas, la vest, cu Louisiana, la sud, cu Mississippi şi Tennessee, la est, respectiv cu Missouri, la nord, având graniţa sa estică definită în majoritatea sa de fluviul Mississippi. Geografia statului este diversă, variind de la zone montane, aşa cum sunt munţii Ozarks şi Ouachita Mountains până la zonele joase aflate de-a lungul Mississippi River. Cel mai mare oraş şi capitala statului este Little Rock.

Clima

Arkansas are o climă subtropicală umedă, temperat-continentală umedă în zonele înalte din nord. Deşi nu are ieşire la Golful Mexic, Arkansas este destul de aproape de el încât acesta să reprezinte principala influenţă climatică asupra statului. În general, Arkansas are veri călduroase şi umede, şi ierni blânde, mai puţin umede. În Little Rock, temperaturile zilnice sunt în medie de 32 °C vara şi aproape 10 °C iarna. Precipitaţiile anuale au o medie de 1.000–1.500 mm, mai mare în sud şi mai redusă în nord. Cad şi ninsori, dar nu excesiv, dimensiunea stratului de zăpadă fiind de 13 cm.

În ciuda climei subtropicale, Arkansas are parte uneori şi de fenomene extreme. Aflat între Marile Câmpii şi statele zonei Golfului, Arkansas are aproximativ 60 de zile pe an cu furtuni. Ca parte din Aleea Tornadelor, prin Arkansas trec şi tornade, câteva din cele mai distructive din istorie lovind şi acest stat. Deşi se află destul de departe de coastă pentru a nu fi lovit direct de un uragan, Arkansas poate fi lovit de resturile unui ciclon tropical care lasă cantităţi mari de precipitaţii într-un timp scurt şi cauzează tornade.

Creşterile de debit ale White River au cauzat de-a lungul vremii inundaţii în oraşele de pe cursul său din estul statului Arkansas.

Geografie

Fluviul Mississippi formează mare parte din limita estică a Arkansasului, cu excepţia ţinuturilor Clay şi Greene unde Râul Sf. Francisc fomează graniţa vestică a aşa-numitului Călcâi Missouri, şi în zeci de locuri în care cursul fluviului Mississippi s-a modificat faţă de poziţia sa specificată oficial. Arkansas se învecinează la sud cu Louisiana, la nord cu Missouri, la est cu Tennessee şi Mississippi, şi la vest cu Texas şi Oklahoma.

Zona joasă din sud este cunoscută după principalele ei componente, Delta şi Marea Prerie. Delta Arkansas este o zonă plată cu soluri aluviale formate de inundările repetate produse de râul Mississippi. Mai departe de râu, în porţiunea sud-estică a statului, Marea Prerie constă dintr-un peisaj mai deluros. Ambele sunt regiuni agricole fertile.

Regiunea Deltei este tăiată de o formaţiune geologică denumită Crowley's Ridge. O bandă îngustă de dealuri, Crowley's Ridge se ridică de la 75 la 150 m peste câmpia aluvială din jur şi străjuieşte multe dintre oraşele importante din estul Arkansasului.

Arkansasul de nord-vest face parte din Platoul Ozark ce include Munţii Boston, la sud se află Munţii Ouachita şi aceste regiuni sunt despărţite de râul Arkansas. Toate aceste lanţuri muntoase fac parte din regiunea muntoasă interioară din SUA, singura zonă muntoasă aflată între Munţi Stâncoşi şi Munţii Apalaşi. Cel mai înalt vârf din stat este vârful Magazine din Munţii Ozark, cu o altitudine de 839 m peste nivelul mării.
Buffalo National River, una din atracţiile ce i-au adus Arkansasului porecla de Statul Natural.

În Arkansas se află numeroase peşteri, cum ar fi Peşterile Blanchard Springs. Este singurul stat american din care se extrage diamant (în apropiere de Murfreesboro).

Istorie

Primul european care a ajuns în Arkansas a fost exploratorul spaniol Hernando de Soto la sfârşitul secolului al XVI-lea. Arkansas este unul din statele formate pe teritoriul cumpărat de la Napoleon Bonaparte cu ocazia Achiziţiei Louisiana. Printre popoarele amerindiene care trăiau în Arkansas înainte de venirea europenilor se numărau Quapaw, Caddo, şi Osage. În procesul de împingere a lor spre vest, Cele cinci triburi civilizate au trăit în Arkansas în perioada când acesta era teritoriu.

Teritoriul Arkansaw a fost organizat la 4 iulie 1819, şi la 15 iunie 1836, statul Arkansas a fost admis în Uniune ca al 25-lea stat şi al 13-lea stat sclavagist. În zona deltei a început să se cultive bumbac, şi aici au fost ţinuţi şi cei mai mulţi sclavi afroamericani. În alte zone, se practica agricultura de subzistenţă în ferme mici.

Arkansas a jucat un rol important în susţinerea Texasului în războiul său de independenţă împotriva Mexicului, trimiţând trupe şi ajutor material în Texas pentru a susţine războiul. Proximitatea oraşului Washington de graniţa cu Texas a implicat acest oraş în Revoluţia Texană din 1835-36.

După începutul războiului americano-maxican în 1846, Washington a devenit un punct de întâlnire pentru trupele de voluntari. Governatorul Thomas S. Drew a dat o proclamaţie prin care a cerut statului să dea un regiment de cavalerie şi un batalion de infanterie pentru armata Statelor Unite. Zece companii s-au format aici, alcătuind primul Regiment de Cavalerie al statului Arkansas.

În est, în Delta Mississippi, au fost cele mai mari plantaţii de bumbac, unde munceau sclavi aduşi de proprietarii de plantaţii sau importaţi din alte zone mai nordice. Înaintea războiului civil, în 1860, erau 111.115 sclavi negri, puţin mai mult de 25% din populaţia statului.

Arkansas a refuzat să se alăture Statelor Confederate ale Americii până când Preşedintele Statelor Unite Abraham Lincoln a cerut trupe pentru a răspunde la atacul forţelor confederate de la Fort Sumter, Carolina de Sud. Statul Arkansas s-a separat de Uniune la 6 mai 1861 şi a fost apoi scena a numeroase bătălii pe scară mică din timpul războiului civil american.

Conform Legii Reconstrucţiei Militare, Congresul a reprimit Arkansasul în Uniune în luna iunie 1868. Legislativul Reconstrucţiei a dat vot universal pentru bărbaţi şi a înfiinţat un sistem educaţional public. După mai mulţi ani, pe măsură ce democraţii au început să recapete puterea politică, legislativul a adoptat o nouă constituţie în 1874.

În 1874, războiul Brooks-Baxter, o luptă politică între diverse facţiuni ale Partidului Republican, s-a desfăşurat la Little Rock şi în cadrul guvernului statului. Ea a fost rezolvată doar când Preşedintele Ulysses S. Grant i-a ordonat lui Joseph Brooks să îşi împrăştie militanţii.

După Reconstrucţie, în Arkansas au început să vină din ce în ce mai mulţi imigranţi. Întâi, au venit oameni recrutaţi pentru munci agricole în zona Deltei. Imigraţia a continuat şi în primele decenii ale secolului al XX-lea. Mulţi chinezi, italieni, sirieni şi est-europeni sosiţi au făcut din Delta Mississippi cea mai diversă zonă a statului. În plus, unii negri au venit în această zonă din cauza oportunităţile de dezvoltare a zonei şi deoarece aveau şansa de a fi proprietari de pământ. Chinezii şi italienii au părăsit muncile agricole rapid. Mulţi chinezi au devenit negustori de succes în micile oraşe şi şi-au trimis copiii la colegiu.

Construcţia de căi ferate a permis mai multor fermieri să îşi distribuie produsele pe piaţă şi a dus la dezvoltarea mai multor părţi ale statului. În câţiva ani de la sfârşitul secolului al XIX-lea, de exemplu, populaţia localităţii Eureka Springs din ţinutul Carroll a crescut la 10.000 de oameni, devenind destinaţie turistică şi al patrulea oraş al statului.

Spre sfârşitul anilor 1880, înrăutăţirea situaţiei agriculturii a încurajat mişcări populiste, care au dus la crearea unor coaliţii interrasiale. În anii 1890, democraţii din Arkansas au avut dificultăţi în a se menţine la putere şi au imitat alte state din Sud, adoptând legi şi amendamente constituţionale care au privat de drepturi electorale pe negri şi pe albii săraci. În 1891, legislativul statului a adoptat o lege prin care se instituia un test obligatoriu de alfabetism, ştiut fiind că mulţi negri şi unii albi aveau să fie excluşi de la vot, într-un moment când 25% din populaţie nu ştia să scrie şi să citească. În 1892 constituţia statului a fost amendată prin includerea unei taxe electorale şi a unor cerinţe privind rezidenţa, ceea ce a afectat dreptul electoral al săracilor. Până în 1900, Partidul Democrat a extins utilizarea alegerilor primare pentru albi, eliminând şi mai mult negrii din procesul politic, întrucât toată competiţia electorală se desfăşura în alegerile primare. Statul a fost unul cu partid unic multe decenii.

Între 1905 şi 1911, Arkansas a început să primească un aflux de imigranţi germani, slovaci şi irlandezi. Germanii şi slovacii s-au aşezat în partea estică a statului, în prerie, iar irlandezii au format mici comunităţi în zona de sud-est. Germanii erau mai ales catolici, iar slovacii luterani. Irlandezii erau protestanţi din Ulster, Irlanda de Nord, Regatul Unit

După cazul Brown v. Topeka Board of Education din 1954, Cei nouă de la Little Rock au adus Arkansasul în atenţia ţării când guvernul federal a intervenit pentru a-i apăra pe elevii afroamericani care încercau să studieze la un liceu din capitala statului Arkansas. Governatorul Orval Faubus a ordonat Gărzii Naţionale să-i ajute pe segregaţionişti să împiedice nouă elevi afroamericani să se înscrie la Liceul Central din Little Rock. După ce a încercat de trei ori să-l contacteze pe Faubus, Preşedintele Dwight D. Eisenhower a trimis 1.000 de soldaţi ai Divizei 101 Aeropurtate să-i escorteze şi să-i protejeze pe elevii afroamericani la intrarea în şcoală la 25 septembrie 1957. Sfidând hotărârile judecătoreşti federale în favoarea integrării, guvernatorul şi primăria Little Rock au închis liceele până la sfârşitul anului şcolar. Până în toamna lui 1959, segregaţia rasială a fost eliminată din liceele din Little Rock.

Bill Clinton, al 42-lea Preşedinte al Statelor Unite, s-a născut în Hope, Arkansas. Înainte de a fi preşedinte, Clinton a fost timp de doisprezece ani guvernator al statului Arkansas.

Demografie

În 2006, populaţia estimată a statului Arkansas era de 2.810.872 de locuitori, în creştere cu 29.154, sau 1,1%, faţă de anul anterior şi cu 105.756, sau 4%, din anul 2000. Aceasta include o creştere naturală de 52.214 (198.800 de naşteri minus 146.586 de decese) şi o imigraţie de 57.611 de persoane. Imigraţia din exteriorul Statelor Unite este responsabilă pentru o creştere netă de 21.947 de persoane, iar cea din alte state a produs o creştere de 35.664 de locuitori. Se estimează că aproximativ 48,8% din populaţie sunt bărbaţi, şi 51,2% femei. Între 2000 şi 2006, Arkansas a avut o creştere demografică de 5,1% sau de 137.472 de locuitori. Densitatea de locuitori a statului este de 19,81 locuitori/km².

Centrul de populaţie al statului se află în colţul nord-vestic al ţinutului Perry.