Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Arizona

Arizona, conform originalului [The] State of Arizona, este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în vestul ţării. Arizona a devenit ce de-al patruzeci şi optulea stat al Uniunii la 14 februarie 1912, fiind ultimul dintre cele 48 de state continentale (de fapt, "grupate împreună", conform adjectivelor contiguous sau coterminous/conterminous) care s-au alăturat Uniunii.

Arizona este cunoscută pentru climatul său deşertic, datorat prezenţei unei părţi însemnate a deşertului Sonora în treimea sa sudică, respectiv într-o bună parte a treimii sale mijlocii, şi veri extraordinar de fierbinţi şi ierni blânde. Totuşi, în partea sa nordică, dotorită înaltului platoul Colorado, străbătut de Râul Colorado, creator al Marelui Canion, respectiv unor lanţuri montane cu altitudini de peste 2.000 de metri, clima este temperat-continentală cu patru anotimpuri, iar vegetaţia este caracterizată de prezenţa masivă a coniferelor, dintre care varietatea de pin, cunoscută ca Pinus ponderosa, este predominantă.

Capitala statului şi cel mai populat oraş este Phoenix, urmat de Tucson, şi apoi de patru oraşe din conurbaţia zonei metropolitane Phoenix, Mesa, Glendale, Chandler şi Scottsdale.

Populaţia statului, care a atins limita de 1 milion de locuitori la începutul anilor 1960, a suferit o creştere demografică impresionantă, mai ales în ultimele trei decenii, ajungând la o valoare estimată de circa 6.5 milioane la sfârşitul anului oficial guvernamental 2007 - 2008. Conform estimării efectuate de aceeaşi agenţie guvernamentală, United States Census Bureau, la sfârşitul anului oficial guvernamental 2005 - 2006 al Statelor Unite (1 iulie 2005 - 30 iunie 2006), Arizona era menţionată ca statul cu mai mare rată de creştere din Uniune, întrecând liderul naţional anterior, statul Nevada.

Arizona este unul din cele patru state care alcătuiesc aşa zisa grupare Four Corners, în română Patru colţuri. Se învecinează cu statele americane New Mexico, Utah, Nevada şi California, atinge statul Colorado şi are o graniţă internaţională sudică de aproximativ 626 de km cu statele din nordul Mexicului, Sonora şi Baja California. Alături de faimosul Parc naţional Grand Canyon, există multe alte păduri naţionale, parcuri şi monumente, respectiv rezervaţii ale nativilor americani.

Climă

Din cauza suprafeţei mari şi a variaţiilor de altitudine, statul prezintă o gamă variată de tipuri locale de climă. În zonele cu altitudine joasă, clima este deşertică, cu ierni blânde şi veri călduroase. De regulă, de la sfârşitul toamnei până la începutul primăverii, vremea este blândă cu un minim de 15 °C. Lunile din noiembrie până în februarie sunt cele mai reci, temperaturile fiind între 4–24 °C, deşi uneori temperatura scade sub punctul de îngheţ. Pe la jumătatea lunii februarie, temperaturile încep să crească din noum zilele devenind calde, iar nopţile răcoroase. Lunile de vară dintre iunie şi septembrie aduc o vreme călduroasă şi uscată, cu temperaturi între 32–48 °C, maxime de peste 52 °C fiind înregistrate în zona deşertică.

Din cauza climei deosebit de uscate, au loc variaţii mari de temperatură de la zi la noapte în zonele lipsite de vegetaţie din deşert. Diferenţele pot fi de 28 °C în lunile de vară. În centrele urbane, efectele încălzirii locale au ca rezultat minime nocturne mult mai ridicate ca în deşert.

Arizona primeşte anual în medie 323 mm de precipitaţii, majoritatea în timpul celor două anotimpuri ploiase, aduse de vânturile regionale. Unul dintre aceste anotimpuri are loc spre sfârşitul verii. În iulie sau august, punctul de rouă creşte puternic pentru o scurtă perioadă de timp. Atunci, aerul conţine cantităţi mari de vapori de apă. S-au înregistrat puncte de rouă de până la 27 °C în această perioadă în Phoenix. Vremea caldă şi umedă aduce descărcări electrice, vânt, şi ploi torenţiale de scurtă durată. Statul Arizona este lovit rareori de uragane şi tornade.

Treimea nordică a Arizonei este un platou cu altitudini semnificativ mai mari decât câmpia deşertică din sud, şi prezintă o climă mai rece, cu ierni friguroase şi veri blânde. S-au înregistrat şi temperaturi foarte scăzute, atunci când mase de aer rece din statele nordice sau din Canada ajung până în Arizona, aducând temperaturile sub 0 °C în zonele înalte.

Arizona este statul care are atât zona metropolitană cu cele mai multe zile cu temperaturi de peste 37,8 °C (Phoenix), cât şi zona metropolitană din cele 48 de state continentale cu aproape cele mai aproape cele mai multe zile cu temperaturi sub zero grade

Geografie


Littlefield, aflat lângă Virgin River Gorge, este o comunitate izolată din Deşertul Mojave.

Arizona se află în vestul Statelor Unite şi este unul din statele din zona Four Corners. Arizona este al şasele stat ca suprafaţă, imediat după New Mexico şi imediat înainte de Nevada. Din cei 295.000 km² ai statului, aproximativ 15% reprezintă proprietate privată. Restul este compus din fond forestier şi parcuri, zone de recreere şi rezervaţii de amerindieni.

Arizona este cunoscut pentru peisajul său deşertic, foarte bogat în plante xerofite, cum sunt cactuşii. Este cunoscut pentru clima cu veri călduroase şi ierni blânde. Mai puţin cunoscută este regiunea cu păduri de conifere de pe Platoul Colorado aflat în partea central-nordică a statului, prin contrast cu regiunea deşertică Basin and Range din partea de sud a statului.

Ca şi alte state din sud-vestul SUA, Arizona prezintă o gamă variată de unităţi de relief, pe lângă clima deşertică. Peste jumătate din suprafaţa statului o reprezintă munţii şi platourile. Cea mai înaltă zonă în care cresc pini Ponderosa se află în Arizona. Mogollon Rim, o escarpă de 610 m, taie zona centrală a statului şi marchează marginea sud-vestică a Platoului Colorado, zonă în care statul a suferit cel mai grav incendiu de pădure din istoria sa, în 2002. Arizona face parte din regiunea Basin and Range a Americii de Nord. Această regiune a fost modelată de vulcanismul preistoric, urmat de răcire şi subsidenţă.

Marele Canion este o vale cu maluri abrupte, prin care curge fluviul Colorado, în partea nordică a statului. În mare parte, canionul este inclus în Parcul Naţional Grand Canyon—unul din primele parcuri naţionale din Statele Unite. Preşedintele Theodore Roosevelt a fost unul dintre principalii susţinători ai creării parcului Marelui Canion, zonă pe care a vizitat-o de mai multe ori, la vânătoare de pume. Canionul a fost format de râul Colorado de-a lungul a milioane de ani, şi are o lungime de aproximativ 446 km, , cu o lărgime de 6–29 km şi o adâncime de peste 1,6 km. Aproape 2 miliarde de ani din istoria geologică a Pământului sunt expuşi prin eroziunea straturilor de către apele râului.

În Arizona se află unul dintre cele mai bine păstrate puncte de impact ale unui meteorit din lume. Craterul Barringer este o gaură uriaşă aflată în mijlocul Platoului Colorado, la aproximativ 40 km vest de Winslow. Conturul craterului, format din bolovani sparţi şi deformaţi, unii aproape de dimensiunea unei case, se înalţă la 45 m peste nivelul zonei întinse dimprejurul lui. Crater are un diametru de 1,6 km, şi o adâncime de 174 m.

Arizona nu trece la ora de vară, cu excepţia teritoriului Navajo, aflat în regiunea nord-estică a statului.

Demografie

În 2006, Arizona avea o populaţie estimată la 6.166.318 locuitori, adică o creştere cu 213.311, sau 3,6%, faţă de anul anterior şi de 1.035.686, sau 20,2%, din anul 2000. Aceasta include şi o creştere naturală de la ultimul recensământ de 297.928 de oameni (adică 564.062 de naşteri minus 266.134 decese) şi o creştere datorată imigraţiei de 745.944 de oameni. Imigraţia din afara Statelor Unite a avut ca efect o creştere netă de 204.661 de oameni, iar cea în cadrul Statelor Unite a avut ca rezultat o creştere netă de 541.283 de oameni.

Peste jumătate (aproximativ 58%) din populaţia statului Arizona locuieşte în oraşe cu cel puţin 100.000 de locuitori, cel mai mare procent din toate cele 50 de state. Densitatea populaţiei este de 17.46 locuitori pe kilometru pătrat.

Centrul de populaţie al statului Arizona se află în Maricopa County, în oraşul Gilbert.
Densitatea de populaţie a statului Arizona

Conform recensământului din 2006, populaţia statului Arizona este compusă din: 59,7% europeni, 3,8% afroamericani, 2,4% de origine asiatică, 1,7% metişi, şi 29,2% hispanici sau latini (de orice rasă). Statul este pe locul trei ca număr de amerindieni (şi pe locul şase ca procent). S-a estimat că 286.680 de amerindieni trăiesc în Arizona, reprezentând peste 10% din totalul amerindienilor din ţară, 2.752.158. Doar California şi Oklahoma au mai mulţi amerindieni. Perimetrele Phoenix, Tucson, Prescott, şi Yuma se învecinează cu rezervaţii de amerindieni.

În 2000, 74,16% din locuitorii Arizonei de cel puţin 5 ani vorbesc doar limba engleză acasă, iar 19,52% vorbesc spaniolă. Navajo este a treia limbă vorbită la nivel de stat, cu 1,89%

Economie

Produs Interb Brut al statului pe 2006 a fost de 232 miliarde de dolari. Dacă Arizona (şi toate celelalte state) ar fi fost un stat independent, ar fi avut a 61-a economie a lumii (CIA - The World Factbook). Această cifră dă statului Arizona o economie mai mare decât Republica Irlanda, Finlanda, şi Noua Zeelandă. Arizona este a 21-a economie dintre statele SUA. Ca procentaj al bugetului total, deficitul bugetar proiectat al Arizonei pe anul 2009, de 1,7 miliarde de dolari este cel mai mare din ţară.

Venitul pe cap de locuitor este de 27.232 de dolari, al 39-lea din SUA. Venitul mediu pe gospodărie este de 46.693, fiind pe locul 27 în ţară, foarte aproape de medie. La începutul istoriei sale, economia Arizonei s-a bazat pe cupru, bumbac, vite, citrice şi turism. La un moment dat, Arizona a fost cel mai mare producător de bumbac din ţară. Există încă mine de cupru, care produc două treimi din cuprul extras în Statele Unite.

Statul este principalul angajator din Arizona, iar Wal-Mart este cel mai mare angajator din sectorul privat, cu 17.343 de angajaţi (2008).

Educaţie

Şcoli primare şi gimnaziale

Sistemul public de învăţământ din Arizona este împărţit în aproximativ 220 de districte şcolare locale ce funcţionează independent, dar sunt conduse în majoritatea cazurilor de superintendenţi şcolari aleşi; aceştia sunt şi ei supervizaţi de Comisia pentru Educaţie a Statului Arizona (o ramură a Departamentului Educaţiei al statului Arizona) şi de Superintendentul Educaţiei Publice (oficial ales în urma unui scrutin în anii pari fără alegeri prezidenţiale, pe câte un mandat de patru ani).

Educaţia superioară

Deşi populaţia statului este de peste 6,5 milioane de locuitori, în Arizona funcţionează doar trei universităţi publice: Universitatea Arizona, Universitatea Statului Arizona, şi Universitatea Arizona de Nord. Aceste şcoli sunt administrate de Comisia de Regenţi Arizona.

Învăţământul superior privat din Arizona este compus din mai multe universităţi. Există un singur colegiu tradiţional de patru ani în Arizona (Colegiul Prescott).

Arizona are o reţea complexă de şcoli vocaţionale şi colegii comunitare de doi ani. Aceste colegii erau administrate în trecut de un Consiliu Director separat, dar în 2002, legislativul statului a transferat aproape întreaga autoritate de supraveghere districtelor colegiilor comunitare. Districtul Colegiilor Comunitare Maricopa cuprinde 11 colegii comunitare din comitatul Maricopa şi este una din cele mai mari din ţară.