Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Alaska

Alaska (AFI: [əˈlæskə]) este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în extremitatea nord vestică a continentului America de Nord. A devenit cel de-al patruzeci şi nouălea stat al Uniunii nord-americane, la 3 ianuarie 1959, după ce fusese teritoriu al Statelor Unite, Alaska Territory, între 1912 şi 1959. Numele "Alaska" provine cel mai probabil din cuvântul Alyeska din aleutină însemnând "ţară mare", sau "continent", sau "pământ mare".

Clima


Clima din Juneau şi din porţiunea de sud-est este una oceanică în zonele sudice şi subpolară înspre nordul acestei părţi a statului. Această zonă este cea mai umedă şi mai caldă din Alaska, cu temperaturi mai blânde iarna şi cu volum mare de precipitaţii tot timpul anului. În Juneau media anuală de precipitaţii este de 1.270 mm, în alte zone ea fiind de peste 7.000 mm. Aceasta este singura zonă din Alaska în care temperatura medie din timpul zilei este de peste 0°C în lunile de iarnă.

Clima oraşului Anchorage şi a zonei central-sudice a Alaskăi este şi ea relativ blândă datorită apropierii de coastă. Precipitaţiile din această zonă sunt mai reduse decât în Alaska de sud-est, dar aici ninge mai mult, şi zilele tind să fie mai senine. În medie, în Anchorage cad 406 mm de precipitaţii pe an, cu aproximativ 1.900 mm de zăpadă, deşi sunt unele părţi în care zăpada este mai abundentă. Clima este subpolară, cu veri scurte şi răcoroase.
Barrow, Alaska, cel mai nordic oraş al Statelor Unite

Clima din vestul Alaskăi este determinată în mare parte de proximitatea Mării Bering şi a Golfului Alaska. Clima este subpolară oceanică în sud-vest şi subpolară continentală înspre nord. În această zonă, cantitatea anuală de precipitaţii variază considerabil. Partea nordică a Peninsulei Seward este practic un deşert ce primeşte mai puţin de 250 mm de precipitaţii anual, în timp ce în unele zone dintre Dillingham şi Bethel media este de 2.500 mm de precipitaţii.

Clima părţii interioare a Alaskăi este cel mai bine descrisă drept extremă şi este un bun exemplu de climă subpolară tipică. Unele dintre cele mai ridicate şi mai scăzute temperaturi din Alaska s-au înregistrat în zona oraşului Fairbanks. Vara se ajunge la temperaturi de 30–35 °C), în vreme ce iarna, se pot înregistra minime de -52 °C). Precipitaţiile sunt reduse în interior, adesea sub 250 mm pe an, dar precipitaţiile căzute iarna rămân pe tot parcursul anului.

Clima din nordul extrem al Alaskăi este o climă polară, obişnuită pentru zone aflate la nord de Cercul polar de Nord. Iernile sunt lungi şi geroase, iar verile foarte scurte şi răcoroase. În iulie, temperatura medie este în oraşul Barrow este de 1 °C. Precipitaţiile sunt reduse aici, în multe locuri sub 250 mm anual, mai ales sub formă de ninsoare.

Geografie

Alaska este singurul stat al SUA care nu se învecinează cu vreun alt stat, Hawaii fiind cel de-al doilea. Este singurul stat al SUA, care deşi situat în America de Nord, nu este parte a celor 48 de state continentale, aproximativ 800 de km de teritoriu canadian separă statele Alaska şi Washington. Din acest punct de vedere, doar Alaska, dar nu şi Hawaii, este o exclavă ale Statelor Unite. Este, de asemenea, singurul din statele continentale ale Uniunii a cărui Capitală nu poate fi accesibilă pe uscat, fiind accesibilă doar pe apă şi aer. Nu există nici un fel de drumuri ce conectează capitala Alaskăi Juneau cu restul statuluui.

Demografie

În 2006, Alaska avea o populaţie de aproximativ 670.053 de locuitori, în creştere cu 6.392 (0,96%) faţă de 2005 şi cu 43.121 (6,9%) faţă de 2000. În 2000, Alaska s-a clasat pe locul 48 din 50 de state ca număr de locuitori. Alaska este statul cu cea mai mică densitate a populaţiei, de aproximativ 0,42 locuitori/km², următorul stat în acest clasament, Wyoming, având o densitatede 1,97 locuitori/km². Este cel mai mare stat ca suprafaţă, şi al 6-lea ca venit pe cap de locuitor.

Legislaţie şi guvern

Ca şi celelalte state componente ale SUA, Alaska este o republică. Aparatul de stat are aproximativ 15.000 de angajaţi.

Legislativul este compus din Camera Reprezentanţilor, cu 40 de membri şi Senatul, cu 20 de membri. Senatorii au mandate de patru ani, iar reprezentanţii, de doi ani. Mandatul guvernatorului este de patru ani. Guvernatorul-locotenent candidează separat la alegerile primare, dar la alegerile generale, candidatul pentru funcţia de guvernator şi cel pentru cea de guvernator-locotenent merg împreună.

Economie
Moneda de 25 de cenţi a statului Alaska

PIBul pe 2005 a fost de 39,9 miliarde de dolari, pe locul 45 la nivel federal. PIBul pe cap de locuitor în 2006 a fost de 43.748 de dolari, al şaptelea la nivel federal. Industria extractivă de petrol şi gaze naturale domină economia statului, peste 80% din venituri provenind din extragerea petrolului. Principalul produs de export al Alaskăi (cu excepţia petrolului şi gazelor naturale) îl constituie peştii şi alimentele de provenienţă marină, în principal somon, cod, Pollock şi crab. Agricultura reprezintă doar o mică parte din economia Alaskăi. Producţia agricolă este destinată în principal consumului local şi este bazată mai ales pe zootehnie, şi producţia de lactate şi legume. Industria prelucrătoare este restrânsă, majoritatea bunurilor fiind aduse din alte părţi. Principalii angajatori sunt statul, companiile din industria extractivă şi cele de transport. Bazele militare sunt o componentă semnificativă a economiei atât în Fairbanks cât şi în Anchorage. Subvenţiile federale sunt şi ele o componentă economică importantă, permiţând statului să păstreze impozitele la un nivel scăzut. Bunurile industriale produse aici sunt ţiţei, gaze naturale, cărbune, aur, metale preţioase, zinc şi alte minereuri, alimente provenite din pescuit, cherestea şi produse din lemn.

Transporturi


Alaska are o reţea rutieră slab dezvoltată prin comparaţie cu restul Statelor Unite. Acest sistem acoperă o arie restrânsă a statului, legând principalele centre demografice de Şoseaua Alaska, principala rută care iese din stat prin Canada. Capitala statului, Juneau, nu este legată prin nicio şosea de restul statului, ci doar prin ferryboat, ceea ce a declanşat discuţii privind mutarea capitalei într-un oraş legat de restul statului prin drumuri, sau construirea unui drum între Juneau şi Haines. Vestul Alaskăi nu are o reţea rutieră care să-l lege de restul statului.
Trenul "Glacier Discovery" pe calea ferată Alaska

Construită în preajma lui 1915, Calea Ferată Alaska (în engleză Alaska Railroad, ARR) a jucat un rol important în dezvoltarea Alaskăi din secolul al XX-lea. Liniile merg de la Seward către Alaska Interioară prin Alaska Central-Sudică, trecând prin Anchorage, Eklutna, Wasilla, Talkeetna, Denali, şi Fairbanks, cu linii secundare spre Whittier, Palmer şi North Pole. Oraşele, satele şi regiunea deservite de ARR sunt cunoscute sub numele de „The Railbelt” („Centura de fier”).

Majoritatea oraşelor şi satelor din Alaska nu au rute de acces pe şosea; singurele mijloace de transport sunt prin aer sau pe apă.

Sistemul bine dezvoltat de ferryboaturi din Alaska (cunoscut sub numele de Alaska Marine Highway) deserveşte oraşele din sud-est, de pe coasta golfului şi de pe Peninsula Alaska. Sistemul operează şi un serviciu de transporturi din Bellingham, Washington şi din Prince Rupert, British Columbia, Canada către Skagway.
Alaska Airlines Boeing 737-700

Oraşele nedeservite de şosele sau de porturi sunt legate de restul lumii doar prin legături aeriene sau pe sanie trasă de câini. Chiar Anchorage şi Fairbanks sunt deservite de numeroase linii aeriene. Zborul este cel mai ieftin şi mai eficient mijloc de transport accesibil în Alaska.

Educaţie

Departamentul pentru Educaţie al Alaskăi administrează districtele şcolare din stat. În plus, statul deţine câteva şcoli cu internat, printre care Mt. Edgecumbe High School din Sitka, Nenana Student Living Center din Nenana, şi Galena High School din Galena.

Există în Alaska mai multe universităţi şi colegii. Printre universităţile acreditate din Alaska se numără Universitatea Alaska din Anchorage, Universitatea Alaska din Fairbanks, Universitatea Alaska de Sud-Est, şi Universitatea Alaska Pacific.

Mulţi dintre tinerii din Alaska, mai ales cei cu rezultate academice deosebite, pleacă din stat după terminarea liceului şi nu se mai întorc. Universitatea Alaska a încercat să combată această problemă oferind burse parţiale de patru ani celor mai valoroşi 10% dintre absolvenţii locali de liceu, prin programul Alaska Scholars Program.