Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Statele Unite ale Americii ( S.U.A.)

Statele Unite ale Americii este numele unei ţări din America de Nord, situată între Canada, Mexic, Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific, în prezent cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere economic, militar, ca influenţă politică şi ca nivel de de dezvoltare tehnologică. Este o republică federală, cu capitala la Washington, D.C.. Teritoriul Statelor Unite este de aproximativ 40 de ori mai mare decât suprafaţa României măsurând peste 4.800 de kilometri de la Oceanul Atlantic (la est) până la Oceanul Pacific (la vest) şi se întinde pe aproape 2.000 de kilometri de la graniţa canadiană (la nord) până la cea mexicană (la sud).

Federaţia este alcătuită din 50 de state federale, dintre care 48 sunt state continentale învecinate (formează un teritoriu contiguu), iar două state, Alaska şi Hawaii, sunt exclave, fiind despărţite de teritoriul celor 48, primul de Canada, al doilea de Oceanul Pacific. La aceste state se adaugă districtul federal Columbia (D.C.), teritoriu federal obţinut prin donaţii egale de la statele Maryland şi Virginia.

Preistorie

Istoria Americii a început cu sosirea primilor imigranţi din Asia peste strâmtoarea Bering, cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, urmărind turme de animale pentru vânătoare, în America. Aceşti indieni americani au lăsat urme ale existenţei lor prin petroglife şi alte materiale arheologice. Este estimat că 2,9 milioane de oameni au locuit pe teritoriul care astăzi aparţine Statelor Unite, înainte de diminuarea lor numerică ca urmare a epidemiilor cauzate de boli infecţioase, care au sosit în America prin intermediul călătorilor europeni (cu toate că există dubii despre numărul lor exact). Au existat şi societăţi avansate, de exemplu Anasazi din sud-vest, sau Indienii de Păduri (Woodland), care au construit centrul Cahokia, situat lângă St Louis, care a avut o populaţie de 40 în anul 1200 î.Hr..

Colonizarea europeană

Vizitatori străini au sosit şi în trecut, dar doar după călătoriile lui Cristofor Columb, în secolele 15 şi 16, au început naţiunile europene să exploreze şi să creeze locuinţe permanente pe acest continent. Vezi Colonizare.

În secolele 16 şi 17, spaniolii au ocupat sud-vestul Statelor Unite şi Florida. Prima colonie engleză care a avut succes a fost Jamestown în Virginia, în 1607. Pe parcursul următorilor decenii au apărut unele colonii olandeze, ca New Amsterdam (predecesorul oraşului New York), pe teritoriul ocupat actualmente de New York şi New Jersey. În 1637, suedezii au creat o colonie numită Christina (în Delaware), dar au trebuit să cedeze colonia, în 1655, Olandei.

Aceste evenimente au fost urmate de colonizarea intensivă a coastei de est de către Marea Britanie. Colonizatorii din Marea Britanie au fost lăsaţi în pace de către patria lor deorigine până la Războiul de Şapte Ani, când Franţa a cedat Canada şi regiunea Marilor Lacuri Marii Britanii. Atunci metropola (Marea Britanie) a impus impozite asupra celor 13 colonii pentru a strânge fonduri pentru război. Mulţi colonizatori nu au acceptat impozitele deoarece ei considerau că nu aveau o reprezentare adecvată în Parlament. Tensiunile între Marea Britanie şi colonizatori au crescut şi cele 13 colonii au început o revoluţie contra controlului Marii Britanii.

Crearea naţiunii
Primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington, a servit în funcţie două mandate, între 1789 şi 1797.

În 1776, cele 13 colonii şi-au declarat independenţa faţă de Marea Britanie Revoluţia Americană (1775 - 1783) şi au format Statele Unite.

Structura administrativă iniţială a ţării a fost o confederaţie, fondată în 1777 (în 1781 fiind ratificată baza sa) - Articles of Confederation. După dezbateri îndelungate, acest document a fost înlocuit de către Constituţia Statelor Unite ale Americii, în 1789, care a creat un sistem politic mai centralizat.

Războiul Civil

Din perioada colonială, a existat un deficit de lucrători, un fapt care a încurajat sclavia. Până la mijlocul secolului 19, conflictele asupra drepturilor statelor şi sclavajului negrilor au continuat să crească în intensitate şi au început să domine politica internă a Statelor Unite.

Statele nordice au început să se opună sclaviei, însă statele sudice considerau că acest sistem era necesar pentru continuarea cu succes a agriculturii lor bazate pe bumbac şi doreau să introducă sclavia şi în teritoriile de vest. Unele legi federale au fost trecute prin Congres pentru a atenua conflictul (de exemplu, Compromisul Missouri şi Compromisul din 1850).

Disputa a explodat într-o criză în 1861, când şapte state sudice au părăsit Statele Unite şi au format Statele Confederate ale Americii, o acţiune care s-a terminat cu Războiul Civil American. Imediat după începutul războiului, încă patru state sudice au intrat în confederaţie.

În timpul războiului, Abraham Lincoln a proclamat eliberarea tuturor sclavilor în statele rebele în Proclamaţia de Emancipare, cu toate că emanciparea completă a sclavilor a avut loc doar în 1865, după sfârşitul confederaţiei, cu adoptarea Amendamentului al 13-lea al Constituţiei SUA. Războiul civil a răspuns şi la intrebarea despre dreptul statelor de a părăsi Uniunea, şi e considerat un punct focal în istoria ţării, când guvernul naţional a acaparat puteri noi şi extinse.

Geografie

Din punct de vedere geografic, ţara se împarte în trei regiuni principale: Munţii Stâncoşi (Rocky Mountains) - la vest, zona de podiş şi de munte a Appalacilor - la est, şi câmpiile întinse de prerie (Great Plains) - în partea centrală. În secolul 19, preriile imense au devenit simbolul valorificării de noi teritorii şi al vieţii în libertate a coloniştilor. Caracteristice pentru America de Nord sunt şi marea diversitate a climei şi bogăţia lumii vegetale.

Economie

Datorită condiţiilor naturale propice şi a sporului demografic (iniţial mai ales prin imigraţie din Europa - între 1800 şi 1913 sosind în total cca. 50 milioane de oameni), industria s-a dezvoltat într-un ritm rapid, ceea ce a permis SUA să ocupe o poziţie de frunte pe arena internaţională. Totodată, statul este considerat simbolul economiei libere de piaţă. Datorită abundenţei bogăţiilor naturale (cărbune, petrol, gaze naturale, hidroenergie), el este mai puţin dependent de importul de energie decât majoritatea celorlaltor state industrializate. Un alt avantaj al său îl constituie culturile agricole: America este privită drept grânarul globului, iar o parte importantă a producţiei agricole este exportată în lumea întreagă.

Guvernul Statelor Unite ale Americii

Guvernul federal american, numit Administraţie, este condus de Preşedintele Statelor Unite. Preşedintele este ales o dată la 4 ani, aceeaşi persoană putând ocupa maximum 2 mandate. Deciziile executive sunt luate de preşedinte, iar membrii cabinetului sunt oficial consideraţi consilieri ai preşedintelui pe domeniile legate de responsbilităţile oficiilor lor. Cabinetul include Vice-preşedintele şi 15 şefi ai departementelor executive. Aceştia sunt Secretarii pentru Agricultură, Comerţ, Apărare, Educaţie, Energie, Sănătate şi servicii umane, Securitatea patriei, Locuinţe şi dezvoltare urbană, Interne, Muncă, de Stat, Transport, Finanţe, Afacerile veteranilor, şi Justiţie.

Departamentele pot fi create doar prin legi organice, astfel încât preşedintele nu poate schimba numărul lor fără a trece printr-un proces legislativ intens. Ultima dată aceasta s-a întâmplat ca urmare a atacurilor din 11 septembrie 2001, când a fost creat Departamentul pentru Securitatea Patriei (Homeland Security). Precedentul departament (al Energiei) a fost creat cu 50 de ani în urmă. Secretarul pentru Justiţie este numit în engleză Attorney General (literal Avocatul General), el fiind responsabil de numirea şi suspendarea procurorilor federali, precum şi de reprezentarea legală a Statelor Unite. Departamentul de Stat are aceeaşi funcţie ca şi Ministerul de Externe în alte ţări. Departamentul Securităţii Patriei are unele prerogative similare celor ale Ministerelor de Interne din alte ţări. De exemplu, FBI (poliţia federală) este formal parte din acesta. Departamentul american de interne şi cel al educaţiei au prerogative destul de diferite şi mai mici decât ministerele cu aceleaşi nume din alte ţări. Spre deosebire de alte ţări, în SUA nu se foloseşte cuvântul minister.

Şeful de Cabinet al Preşedintelui (White House Chief of Staff, adică şeful funcţionarilor Casei Albe) are, de asemenea, rang de membru al Cabinetului (Administraţiei). Sub preşedintele George W. Bush, patru alţi oficiali au primit rang de membri ai Cabinetului. Aceştia sunt Administratorul Agenţiei de Protecţie a Mediului, Directorul Oficiului pentru Organizare şi Buget, Directorul Oficiului Naţional de Control al Medicamentelor şi Negociatorul-şef pentru Comerţ al Statelor Unite (U.S. Trade Representative).

Actualul preşedinte american este Barack Obama.

Imnul Statelor Unite ale Americii - The Star-Spangled Banner

Statele Unite ale Americii ca federaţie

Statele Unite ale Americii este un stat federal. Fiecare stat deţine suveranitate legală, are propriul parlament (în general numit adunare - assembly), adesea bicameral, guvernator ales prin vot direct de populaţia statului, guvern condus de acesta şi sistem juridic propriu, inclusiv curte supremă de justiţie.

Foarte multe responsabilităţi (de exemplu, poliţia, justiţia civilă şi criminală, educaţia), care, în alte ţări, sunt prerogativa autorităţilor centrale, în SUA sunt de prerogativa statelor. Fiecare stat are şi sistem fiscal propriu. Impozitul pe venit plătit de fiecare american este de două tipuri, federal şi de stat. Unele state aleg să nu perceapă impozit pe venit, preferând să aducă la Buget bani din impozitul pe vânzări (sales tax). În SUA nu există TVA. Totuşi, veniturile bugetelor statelor sunt adesea insuficiente şi autorităţile federale alocă statelor sume pentru anumite destinaţii. Alocarea acestora este adesea condiţionată de îndeplinirea anumitor condiţii, în acest fel autorităţile federale asigurându-se, indirect, că statele urmează în acele domenii politica pe care o vrea guvernul federal. Sunt şi cazuri când unele state refuză aceste alocări şi îşi menţin o politică economico-socială independentă. Statele adesea pendulează între a duce o politică proprie şi a primi suplimentar fonduri federale.

Împărţire administrativă

Statele Unite cuprind 50 state şi singurul district federal.

Alabama Alaska Arizona Arkansas
California Carolina de Nord Carolina de Sud Colorado
Connecticut Dakota de Nord Dakota de Sud Delaware
Florida Georgia - Stat SUA
Hawaii Idaho
Illinois Indiana Iowa Kansas
Kentucky Louisiana Maine Maryland
Massachusetts Michigan Minnesota Mississippi
Missouri Montana Nebraska Nevada
New Hampshire New Jersey New Mexico New York
Ohio Oklahoma Oregon Pennsylvania
Rhode Island Tennessee Texas Utah
Vermont Virginia Virginia de Vest Washington
Wisconsin Wyoming

 

Drapelul Statelor Unite ale Americii

Drapelul Statelor Unite ale Americii constă dintr-un câmp dreptunghiular cu proporţiile de 10:19, între lăţime şi lungime, pe care se găsesc 13 dungi orizontale colorate alternativ, 7 în roşu şi 6 în alb, începînd şi terminînd cu cîte o dungă roşie, şi avînd un dreptunghi albastru închis (cunoscut ca navy blue în engleză) în colţul din stînga sus, pe care se găsesc 50 de pentagoane stelate regulate, de culoare albă, aranjate pe 9 rînduri orizontale, de cinci ori cîte şase şi de patru ori cîte cinci, rîndurile de şase stele alternînd cu cele de cinci stele.

Cele 50 de pentagoane stelate semnifică cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, iar cele 13 benzi orizontale, 7 roşii şi 6 albe, semnifică cele foste 13 colonii ale Marii Britanii care s-au răsculat împotriva sa. Datorită acestui design, drapelul Uniunii nord-americane este adesea numit "the Stars and Stripes" sau "Old Glory". Cel de-al doilea (supra)nume a fost dat de căpitanul William Driver, care a trăit în secolul al 19-lea.
Naval Jack, 1960 - 2002.
Naval jack, 1775 - 1776 şi 2002 - prezent

Datorită simbolismului său, zona albastră cu cele 50 de stele este numită "uniune". Această parte a steagului SUA, numită Union Jack, fără nici o legătură cu steagul Marii Britanii, a stat singură ca steag naval între 1960 şi 2002, după care United States Navy a revenit la primul steag naval pe care îl avusese, First US Navy Jack. Motivarea revenirii a fost că un astfel de steag este simbolic pentru lupta împotriva inamicilor perfizi, fiind o parte a Războiului contra terorismului. Oricum, Union Jack, continuă să fie utilizat de vasele americane care nu aparţin Marinei SUA, incluzând acelea folosite de Coast Guard şi de National Oceanic and Atmospheric Administration (sau NOAA).