Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Slovacia

Slovacia (forma lungă: Republica Slovacă; slovacă: Slovensko, forma lungă Slovenská republika) este o ţară fără ieşire la mare din Europa Centrală, cu o populaţie de peste 5 milioane de locuitori, şi o suprafaţă de aproximativ 49.000 km². Ţările învecinate sunt Ucraina la est, Polonia la nord-est, Cehia la nord-vest, Austria în vest şi Ungaria la sud. Capitala şi cel mai mare oraş este Bratislava, în sud-vestul ţării. Slovacia este membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC şi a altor organizaţii internaţionale.

Poporul de origine slavă a ajuns pe teritoriul actualei Slovacii între secolele V şi VI d.Hr., în timpul Epocii Migraţiilor. Mai multe regiuni ale Slovaciei au aparţinut Imperiului lui Samo, prima entitate politică a slavilor, apoi Moraviei Mari, Regatului Ungariei, Imperiului Habsburgic, Imperiului Austro-Ungar şi apoi Cehoslovaciei. Slovacia şi-a obţinut independenţa pe 1 ianuarie 1993, în urma Divorţului de Catifea.

Politică

Slovacia este o republică, condusă de un preşedinte, ales prin vot direct şi universal la fiecare cinci ani. Puterea executivă este exercitată de către prim-ministru, care este de obicei şeful partidului sau al coaliţiei majoritare din parlament, numit fiind de preşedinte. Restul guvernului este numit de către preşedinte la recomandarea primului ministru.

Puterea legislativă este constituită de Consiliul Naţional al Republicii Slovace (Národná Rada Slovenskej Republiky), parlament monocameral format din 150 de membri. Parlamentarii sunt delegaţi pentru un mandat de patru ani proporţional cu voturile obţinute.

Puterea judecătorească este reprezentată de către Curtea Constituţională (Ústavný súd), care decide chestiunile constituţionale. Cei 13 membri ai săi sunt numiţi de preşedinte, de pe o listă de candidaţi realizată de Parlament.

Geografie

Capitala sa este Bratislava (vechiul Presburg), cu o populaţie de 430.000 locuitori. Celălalte oraşe importante sunt Košice (Caşovia), Prešov, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Trnava şi Martin.

Peisajul slovac este foarte contrastant la nivelul reliefului. Carpaţii (la poalele cărora se află Bratislava) se întind pe cea mai mare parte a nordului ţării. Printre aceştia, se disting Munţii Tatra (Tatry), care sunt o destinaţie foarte populară pentru schi şi care de asemenea conţin numeroase lacuri şi văi, precum şi cele mai înalte puncte ale Slovaciei, Gerlachovský (2.655 m) şi Krivan, simbol al ţării.

Câmpiile se găsesc în sud-vest (de-a lungul Dunării) şi sud-est. Cele mai mari râuri slovace, altele decât Dunărea (Dunaj) sunt afluenţii acestuia, Váh şi Hron, precum şi Morava care formează frontiera cu Austria.

Clima slovacă este temperată, cu veri relativ răcoroase şi ierni friguroase, înnorate şi umede (precipitaţii abundente sub formă de ninsoare).

Demografie

Majoritatea locuitorilor Slovaciei sunt de naţionalitate slovacă (86%). Ungurii sunt cea mai mare minoritate etnică (9,7%) şi sunt concentraţi în sudul şi estul ţării, la frontiera cu Ungaria. Celălalte grupuri etnice cuprind rromii, cehii, rutenii, ucrainenii, germanii şi polonezii.

Patrimoniu mondial

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Slovacia:

    * Satul Vlkolinec (1993)
    * Spišský Hrad şi monumentele culturale asociate (1993)
    * Localitatea minieră Banská Štiavnica (1993)
    * Peştera din Aggtelek şi Carstul Slovac (1995, 2000)
    * Centrul vechi istoric din Bardejov (2000)
    * Pădurile vechi de mesteacăn din Carpaţi (2007)

Turism

Un rol principal îl are capitala. În 2006, Bratislava avea 77 facilităţi comerciale de cazare (dintre care 45 erau hoteluri), cu o capacitate totală de 9.940 de paturi. Un total de 686.201 vizitatori, dintre care 454.870 erau străini, au stat cel puţin o noapte acolo. Cu toate acestea, mare parte dintre turişti vizitează Bratislava o singură zi, şi numărul lor exact nu este cunoscut. Majoritatea turiştilor străini provin din Republica Cehă, Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Austria, Franţa, Statele Unite, Japonia şi Ungaria.În Slovacia sunt şi diverse destinaţii montane destinate schiului, precum şi destinaţii balneare