Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Cipru

Cipru sau Republica Ciprului este un stat insular în Marea Mediterană, membru al Uniunii Europene.

Insula Cipru a cunoscut numeroase stăpâniri în decursul istoriei: asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină. În secolul al XII-lea a fost ocupată de cruciaţi până în 1489, când a trecut sub stăpânirea Veneţiei. În 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman, iar în 1878 de Imperiul Britanic. La 16 august 1960 Ciprul a obţinut independenţa de stat, constituindu-se ca republică federală binaţională (greacă şi turcă), în cadrul Commonwealth-ului Britanic.
Monumentul gigantic al episcopului Makarios, amplasat în faţa Palatului Episcopal din Nikosia

În 1974 episcopul Makarios, pe atunci preşedinte al Ciprului, a avut intenţia să unească Ciprul cu Grecia. Serviciile secrete turceşti au aflat de intenţia lui Makarios şi, în noaptea dinaintea declarării anexării Ciprului la Grecia, trupele turceşti au invadat partea de nord a Ciprului, locuită predominant de turci, instaurând Republica Turcă a Ciprului de Nord şi alungând pe toţi grecii. Cei din sud au reacţionat în acelaşi fel şi i-au alungat în nord pe toţi turcii. Situaţia s-a perpetuat până în zilele noastre. Actul nechibzuit al lui Makarios a declanşat aşa-numita "criză cipriotă".

La 1 ianuarie 2008, adoptă moneda Euro.
Pe 17 februarie 2008 au avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar Dimitris Christofias a fost ales preşedinte din al doilea tur (24 februarie).

Republica Turcă a Ciprului de Nord


Republica Turcă a Ciprului de Nord e recunoscută de Turcia, Afganistan şi Pakistan în prima săptamană de la înfiinţare, dar datorită presiunii internaţionale, Pakistan şi Afganistan şi-au retras recunoaşterea.

Insula Cipru este situată în regiunea Orientului Mijlociu, în Marea Mediterană, delimitată în teritoriu de Siria în Vest şi Turcia în nord.

Oferă tot ceea ce e mai frumos în Grecia şi Turcia: plaje mediteraneene însorite, sate fermecatoare şi ruine ale civilizaţiei antice.

Între etnicii turci şi greci mai există uneori conflicte şi neîntelegeri, însa nu afectează deloc turiştii atraşi de ineditul acestor locuri, care sunt primiţi cu multă ospitalitate.

Economie

    * Categorii de teren: agricol 434000 ha (46,9%) din care 80000 ha irigate, păşuni 93000 ha (10,1%), păduri 171000 ha (18,5%).
    * Resurse: grâu, cartofi, vin, măsline, agrume, tutun, bumbac, lemn, ovine, caprine, asini, porcine, lână, produse lactate, piei, peşte, cupru (25200t/1962), pirite de fier, crom, sulf, azbest, ciment, textile (mătase).
    * Export: agrume, vin, minereuri de cupru, fier şi crom, bumbac, lână, brânzeturi.

Geografie

Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană după Sicilia şi Sardinia. Este localizată în estul Mării Mediterane în sudul Turciei.

Patrimoniul cultural mondial

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse următoarele obiective culturale din Cipru:

    * Situl arheologic de la Paphos (1980)
    * Bisericile cu picturi murale din regiunea Troodos (1985, 2001) (Kykkos ş.a.)
    * Vestigiile arheologice de la Choirokoitia (1998)

Comunitatea românilor din Cipru

Înainte de aderarea Romaniei la UE, comunitatea românilor din Cipru măsura aproximativ 5000-7000 de persoane, venite la muncă cu sau fără acte. În prezent nu există o formă de organizare legală a românilor din Cipru, însă grupuri mici de români se întâlnesc la bisericile cu slujbe în româna, de 1 decembrie la Ambasada Romaniei din Nicosia sau online pe forumul romanilor din Cipru. Odată cu aderarea Romaniei la UE, se preconizează că numarul românilor din Cipru să crească, datorită faptului că statul cipriot nu a impus nici o restricţie muncitorilor români.