Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Republica Irlanda

Republica Irlanda este o ţară în Europa de Vest care ocupă aproximativ 80% din insula Irlanda, cealaltă parte fiind ocupată de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltată şi o populaţie de puţin mai mult de 4 milioane. În constiuţia republicii, numele ţării este doar Irlanda deşi numele Republica Irlanda este folosit pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord şi cu întreaga insulă Irlanda. Capitala Irlandei este la Dublin.

Politică

Statul este o republică, cu un sistem parlamentar de guvernare. Preşedintele Irlandei, care este şeful statului, este ales pentru un termen de şapte ani şi poate fi re-ales numai o dată. Rolul preşedintelui este în general ceremonial, deşi are nişte puteri şi funcţii constituţionale şi este avizat de Consiliul Statului. Prim Ministru Irlandei este cunoscut ca Taoiseach şi este nominalizat de preşedinte după decizia parlamentului. În general, Taoiseach-ul este şeful partidului politic care câştigă cele mai multe locuri la alegerile naţionale. În ultimul timp, este normal pentru guvernele Irlandei să fie formate din coaliţii, ne fiind un guvern format dintr-un singur partid din perioada 1987-1989.

Parlamentul bicameral, numit Oireachtas, este format din Senat (Seanad Éireann) şi Camera Deputaţilor (Dáil Éireann). Senat-ul are 60 de membri, unsprezece nominalizaţi de Taoiseach, şase aleşi de două universităţi din ţară, şi 43 aleşi de reprezentanţi publici. Dáil-ul are 166 de membri, cunoscuţi ca Teachtaí Dála, care sunt aleşi direct şi reprezintă electorate, sau secţii de votare, sub sistemul de reprezentare proporţională. În constituţie este specificat că alegerile parlamentare trebuie ţinute cel puţin din şapte în şapte ani.

Guvernul Irlandei are maximum 15 membri, şi cel mult doi din aceştia pot fi nominalizaţi de Senat. Prim Ministrul (Taoiseach), Vice Prim Ministrul (Tánaiste) şi Ministru de Finanţe trebuie să fie membri ai parlamentului. Guvernul în putere la ora actuală este o coaliţie între două partide: Fianna Fáil sub Taoiseach-ul Parthalán Ó hEachtairn (Bertie Ahern în engleză) şi Democraţii Progresivi sub Vice Prim Ministrul Mary Harney.

Opoziţia în parlamentul curent este formată din partidul Fine Gael şi Partidul Laburist. Celelate partide cu reprezentanţă parlamentară includ: Partidul Verde, Sinn Féin şi Partidul Socialist.

Geografie

Insula Irlanda are o suprafaţă de 84.421 km², din care 70.273 km² aparţin Republicii Irlanda. Irlanda este complet înconjurată de Oceanul Atlantic, deşi porţiunea de apă între Irlanda şi Marea Britanie este cunoscută ca Marea Irlandeză.

Coasta de vest a Irlandei este compusă din dealuri şi munţi cu înălţime mică, cel mai înalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. În centrul ţării există în majoritate teren plat, favorabil pentru agricultură şi traversat de râuri ca şi Shannon şi de lacuri. Centrul ţării conţine şi zăcăminte majore de turbă, turba fiind printre cele mai importante resurse naturale a Irlandei.

Clima Irlandei este influenţată de Curentul Atlanticului de Nord şi este destul de blândă. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitaţia este foarte frecventă, mai ales în forma ploii. În părţi ale ţării, până la 275 de zile pe an sunt ploioase.

Oraşele principale sunt capitala Dublin pe coasta de est, Cork în sud, Galway şi Limerick pe coast de vest şi Waterford pe coasta de sud-est.

Economie

Republica Irlanda are o economie mică, modernă şi dependentă pe comerţ extern. Cu un PIB de aproximativ $40,000 pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogată ţară din Europa şi a patra cea mai bogată din lume. Economia este caracterizată de o forţă de muncă foarte educată şi de o rată foarte înaltă de investiţie străină.

Creşterea economică a ajuns la o medie de 10% pe an între 1995 şi 2000, din cauza procesului Tigrului Celtic. Între 2002 şi 2004, creşterea medie pe an a fost în jur de 4-6%. Agricultura, care era pentru mult timp cel mai important sector economic, este acum eclipsat de industrie, care face 46% din PIB, Irlanda fiind la ora actuală printre cele mai industrializate economii din lume. 80% din exporturi sunt compuse de bunuri industriale deşi acest sector angajează doar 28% din forţa de muncă. Deşi exporturile rămân cea mai mare sursă a creşterii dinamice a economiei, Irlanda beneficiază de o creştere în consum şi de o renaştere a sectoarelor de construcţie şi investiţie în afaceri.

În ultimul deceniu, guvernul irlandez a implementat o serie de proiecte naţionale economice cu ţelul de a reduce inflaţia şi ratele de taxaţie. Alte ţeluri includ: reducerea cheltuielilor guvernamentale ca procentaj a PIB-ului, îmbunătăţirea pregătirilor a forţei de muncă şi promovarea investiţiei străine, care deja este la printre cele mai mari niveluri din lume.

Irlanda a adoptat moneda Euro cu încă alte 11 ţări din Uniunea Europeană în 2002.

Majoritatea irlandezilor sunt de etnicitate celtică, deşi este o minoritate importantă engleză. Limbile oficiale sunt irlandeza, o limbă celtică, şi engleza, care este a doua limbă oficială. Limba irlandeză este obligatorie în sistemul de învăţământ şi este prima limbă oficială, deşi limba engleză este cea vorbită de majoritatea populaţiei ca limbă maternă. Semnele publice sunt în general bilingvale. Comunităţiile care vorbesc irlandeza ca prima limbă trăiesc în principal în zonele de Gaeltacht în vestul Irlandei, deşi acestea formează un procentaj mic a populaţiei totale a ţării.

92% din populaţia republicii sunt romano-catolici, deşi în ultimul timp a fost un declin masiv de credinţă şi involvare religioasă a catolicilor irlandezi. În 2001, doar 48% din cei care se declară catolici merg de regulă la servicii regilioase. A doua religie este cea anglicană, cunoscută oficial ca Biserica Irlandeză (Church of Ireland în limba engleză). Există şi o minoritatea care crede în judaism şi un număr mic dar crescător de musulmani.