Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Olanda

Olanda, oficial Ţările de Jos (în neerlandeză Nederland, în frizonă Nederlân) este o monarhie constituţională, stat membru fondator al Beneluxului şi al Uniunii Europene, situat în nord-vestul Europei în vecinătatea Mării Nordului, Belgiei şi Germaniei, incluzând alături de Regatul Ţărilor de Jos şi câteva colonii.

Numele colocvial de Olanda, sub care mai sunt cunoscute Ţările de Jos, acoperă însă doar o parte din teritoriul ţării, anume provinciile Olanda de Nord şi Olanda de Sud. Locuitorii Ţărilor de Jos sunt numiţi în engleză Dutch, nume derivat de la aceeaşi rădăcină ca germană deutsch, adică "germani". Limba neerlandeză este forma literară a germanei plate, limba vorbită ca dialect în nordul Germaniei.

Un sfert din teritoriul Ţărilor de Jos se află sub nivelul mării cu altitudine medie, statul având cea mai joasă altitudine din lume. De asemenea este una dintre ţările cele mai dens populate din lume. Este cunoscută pentru digurile, morile şi lalelele sale, dar şi pentru toleranţa sa pe plan social. Este membră NATO şi UE. Pe teritoriul său se află sediul Curţii Penale Internaţionale

Capitala Ţărilor de Jos este Amsterdam. Amsterdam este capitala oficială conform Constituţiei. La Haga (neerlandeză Den Haag, sau oficial ’s-Gravenhage) se află sediul guvernului, reşedinţa regală, precum şi cea mai mare parte a ambasadelor.

Istorie

Sub Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman şi rege al Spaniei, regiunea face parte din cele 17 Provincii ale Ţărilor de Jos, care includeau şi Belgia actuală. După ce şi-a obţinut independenţa faţă de Spania în 1648, Olanda a devenit o mare putere maritimă şi economică în secolul XVII. Această perioadă, în timpul căreia Olanda şi-a creat colonii şi dependenţe în lume este cunoscută ca şi secolul de aur.

După ce a fost integrată în Imperiul Francez de Napoleon, în 1815 prin Congresul de la Viena a fost creat un Regat împreună cu Belgia şi Luxemburg. Belgienii au devenit independenţi începând cu 1830 ca şi luxemburghezii.

Iesirea la suprafata a Olandei Una dintre tarile de jos Olanda nu are o istorie unificata pana in sec.15.Regiunea vestica a rhinului formata ca parte a provinciei romane a Germaniei de jos a fost locuita de catre Batavi.Aproape intreaga arie a fost luata (sec 14 si sec 15)de catre francezi iar odata cu destramarea imperiului caroligian majoritatea au trecut in estul regatului francez. Si in acest fel la Marele imperiu Roman. Contii Olandei au fost unii dintre cei mai puternici lorzi medievali ai regiunii,langa vecinii lor sudisti olandezii Brabant si contii F landerului.In sec.14 si 15 ,Flanders,Olanda ,Zeelanda .Gederland si Brabant au trecut peste puternicii stapani ai Burgundiei,care controlau virtual toate Tarile de Jos.Cu toate acestea orasele si porturile olandeze erau slabe din punc de vedere economic fata de prosperitatea comerciala si centrele industriale ale Flandersu-lui si Brabant .Cu toate acestea toti erau in posesia Ligii Hanseatice si se bucurau de anumite privilegii.In 1477 Mary a Burgundiei a restaurant toate libertatiile interzise de catre predecesorii ei.Mariajul sau cu arhiducele Maximilian (mai tarziu imparatul Maximilian)a adus Tarile de Jos in casa Imperiului Hasburgic.Charles V. le-a dat (1555)fiului sau Philip al II –lea al Spaniei.In acel timp provinciile de nord au ajuns la prosperitate economica.

Revolta in Olanda

Caderea calvinismului a ajutat la diferentierea Tarilor de Jos de Spania catolica.;aristocratii ,suportati de catre multi oameni din motive religioase si economice,au cerut o autonomie pentru provincii ,in plus pt inlaurarea oficialilor spanioli.Incercarea lui Philip,prima oara prin cardinalul Granvelle si dupa aceea prin ducele de Alba,pentru introducerea inchizitiei spaniole si reducerea Tarilor de Jos la o provincie a avut parte de opozitia mai multor clase sociale mai ales a catoliciilor si a protestantiilor. Lupata de independenta pentru Tarile de Jos a inceput (1562-1566) in Flanders si Brabant.Provinciile nordice sub conducerea lui Wiliam Tacutul printul Portocalei a reusit prin excluderea garnizoanei spaniole.Tarile de Jos au fost unite sub conducerea lui William in upta impotriva Spaniei. Alessandro Farnesse i-a luat locul lui John de Austria ca guvernator al Spaniei ,a recucerit provinciile de sud care au ramas in posesia Spaniei si le-a rreadus la catolicism..Barierele raurilor erau cruciale pentru protectia impotriva rebeliunii si a religiei protestante de nord.Cele sapte provincii nordice :Olanda,Ultrech,Zeelanda,Gilderland,Overjissel,Fresland si Gromngen au format Uniunea de la Ultrech(1579) si au declarat independenta in 158 1. William Tacutul a fost asasinat in 1584 si a fost inlocuit ca sef al statului de catre fiul sau Maurice de Nassau care a fost prima oara ghidat de catre Johan van Oldenbarneveldt.O expeditie engleza condusa de catre Robert Dudley conte de Leicester pentru ajutarea Olandei impotriva Farnesiei a esuat insa mai tarziu Maurice a castigat maimulte lupte si in 1609 a incheiat un armistitiu de 12 ani cu Spinole comandantul Spaniei.

Provinciile unite

Lupta cu Spania a fost incheiata in razboiul de 30 de ani(1618-1648) dupa care care independenta Provinciilor Unite a fost recunoscuta in tratatul de pace de la Westfalia .In 1648 Spania a cedat deasemenea nordul Brobantului cu Breda si o parte din Limburg cu Maastrich.Luptandu-se inca pentru independenta si implicata in lupta dintre Calvinism si Protestantism olandezii si au pus fundatia imperiului lor commercial si colonial. Compania Indiei de est olandeze a fost infiintata in 1602 si Compania Indiei de vest olandeze in 1621.Caderea Antwerpu-lui sub regulile si drepturile spaniole de a controla estuarul Scheldt le-a oferit suprematie porturilor olandeze in special Amsterdam-ului.Comerciantii olandezi au negociat pe fiecare continent si au acaparat piata schimbului.Provinciile unite si-au dechis portile pentru refugiatii religiosi in special evreilor portugezi si spanioli dar si hughenotilor francezi. Care au contribuit la prosperitatea Olandei in sec 17.

Cu bogatia materiala a venit si o epoca culturala de aur. Rembrandt, Vermeer, Jacob van Ruisdael, Frans Hals si multi altii au adus arta olandeza in varf.Universitatea Leiden a castigat aplauzele oamenilor,filozofii Decartes si Spinoza si juristu Grotius au fost active in Provinciile Unite. Printul Frederick Henry ,care l-a inlocuit pe fratele sau Maurice in 1625 ca si sef de stat a fost in schiimb inlocuit de catre fiul sau printul William II,in 1647.Moarte4a sa in 1650 a tras un semnal pentru oponentii casei Portocalei de a –si relua drepturile asupra provinciilor si a statului general. . Jan de Witt liderul politic al statelor olandeze ce a fost ales in 1652 a condus Republica Olandeza pentru urmatorii 20 de ani.Pentru a preveni recastigarea de autoritate a printului William III al Portocalei ,de Witt prin edictul eternal 1667 a abrogate postul de sef al statului in Olanda si a securizat virtual excluderea Portocalei din afacerea statelor.

O succesiune de razboaie Administrarea lui de Wiit a fost in mare masura a fost ncercuita de catre razboaiele Olandei cu Anglia (1652-54,1664-67),iesind la iveala primele actede navigatie engleze(1651) si rivalitatea comerciala olando-engleza.Tratatul de la Breda (1667) a fost avantojos pt Olanda ,a castigat privilegii de negot si a avut posesia Surinamului recunoscuta.Olanda a ajuns in varful puterii politice cformana in 1668 Tripla Alianta cu Suedia si Anglia,la fortat pe Louis XIV al Frantei sa opreasca razboiul impotriva Spaniei.


Louis XIV s-a razbunat incepand in 1672 al treilea razboi olandez in care Franta au luat Tarile de jos.In aparare olandezii si au deschis digurile si au innundat tara creeand un baraj pentru apa care virtual era impenetrabil.De Wiit a cautat sa negocieze pacea dar a fost ucis de catre o multime a urmasilor Portocalei.Sefia de stat a fost reinstaurata lui William III(deasemaenea rege al Angliei dupa 1689).Razboiul a devastate provinciile dar prin tratatul de la Nijmegen (1678–79),olandezii au obtinurt o importanta concesiune din partea Frantei

Olanda a luptat din nou cu Louis XIV in razboiul marii aliante (1688–97) si in razboiul succesiuniii spaniole.L a moartea lui William III sefia de stat a fost inca odata suspendata si statul general a recuperate controlul asupra guernului dar,in 1747 partidul republican a pierdut puterea si William IV al Portocalei a devenit ereditar sef de stat.In sec. 18 legatura comerciala militara si culturala a provinciilro unite in Europa au scazut in timp cele ale Frantei si ale Angliei au crescut.Olanda sa alaiat cu Anglia in revolutia Americana si ca rezultata a pierdut maimulte colonii la Tratatul de pace de la Paris 1783. In 1806 Napoleon I a infiintat Regatul Olandei si la facutpe ratele sau Louis Bonaparte rege.Bonaparte a fost detromat in1810 si regatul a fost anexat de catre Franta . Anii de dupa RAZBOI Germania a .cazut . in mai 1945,si a fost urmata de imediata reintoarcere a reginei si a cabinetului .Olanda a devenit membru al natiunilor unite 1945 si in 1957 a intrat intr-o alianta cu Belgia si Luxemburg care a devenit in 1958 Uniunea E conomica Benelux .Tara a participat deasemenea in creare organizatiei ce a devenit mai tarziu U.E. si in 1949 a intrat in N.A.T.O.

Politică

Olanda este o monarhie constituţională din anul 1815, după ce între 1581 şi 1806 a fost o republică (ţara a fost ocupată de Franţa între 1806 şi 1815).

După 1980, Olanda este reprezenată de regina Beatrix, succesoarea reginei Juliana. Teoretic, regina numeşte membrii guvernului. Practic, o dată cunoscute rezultatele alegerilor parlamentare, se formează guvernul de coaliţie (această etapă poate dura câteva luni), urmând ca acesta să fie recunoscut de regină.

Parlamentul este compus din două camere. Membrii celei de-a doua camere (Tweede Kamer) sunt aleşi prin vot direct o dată la patru ani. Senatul, prima cameră (Eerste Kamer), are o importanţă mai mică. Reprezentanţii acesteia sunt aleşi indirect de către parlamentele provinciale (care la rândul lor sunt alese direct de asemenea o dată la patru ani). Cele două camere formează adunarea Stărilor Generale (Staten Generaal).

Economie

Cele mai importante industrii ale Olandei sunt sectoarele agro-alimentar, chimic, cel al rafinării petrolului şi cel al maşinilor electrice şi electrocasnice (cea mai importantă companie din acest domeniu fiind Philips). Agricultura este mecanizată şi angajează 4% din populaţia activă.

Olanda este un membru fondator al Uniunii Europene. Guldenul olandez a fost înlocuit de Euro la 1 ianuarie 1999, dar monedele şi bancnotele au intrat în circulaţie doar la 1 ianuarie 2002.

Patrimoniu mondial

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Olanda:

    * Schokland şi împrejurimile sale (1995)
    * Linia de apărare fortificată din Amsterdam (1996)
    * Reţeaua de mori din Kinderdijk-Elshout (1997)
    * Staţia de pompare Wouda (1998)
    * Beemster (1999)
    * Casa „Rietveld-Schröder” din Utrecht (2000)