Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Combaterea fraudei

 

Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de Euro, aproape un miliard este fraudat. De aceea, pretejarea intereselor financiare ale UE reprezinta o prioritate pentru institutiile europene.

Uniunea Europeana are la dispozitie o serie de reglementari pentru combaterea fraudei sub toate aspectele sale: falsificare de bani, incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala, coruptia atat la nivelul Comunitatii cat si la nivel international.

Oficiul European de Lupta contra Fraudei (OLAF) este elemental de baza al luptei impotriva fraudei. Parte a Comisiei Europene, OLAF desfasoara anchete in cadrul institutiilor europene si in statele membre. De asemenea, investigheaza cazuri de frauda si in tarile ne-membre UE, dar cu care Uniunea are acorduri.

Cele mai importante fraude constau in deturnarea de fonduri din Fondurile Structurale, destinate finantarii agriculturii, coeziunii economice si sociale in cadrul Uniunii. Pe locul doi se claseaza fraudele provenite din evitarea platii accizelor si taxelor vamale la tigarete.

OLAF coordoneaza de asemnea Centru European Tehnico-Stiintific ce se ocupa cu depistarea monedelor false. In 2006 sau fost descoperite 164 000 de monede false (in comparatie cu 69 miliarde de monede aflate in circulatie).

OLAF duce o politica de “toleranta zero” in ceea ce priveste coruptia in institutiile europene, si demareaza anchete chiar daca sumele de bani implicate sunt foarte mici. In plus, OLAF coopereaza cu Comisia Europeana pentru a se asigura ca legile cu implicatii financiare, chiar de la conceperea lor, inlatura posibilitatile de frauda.

OLAF colaboreaza indeaproape cu autoritatile competente din statele membre pentru ca acestea sa-si coordoneze actiunile in scopul comun de combatere a fraudei. Mai mult ajuta la instruirea de specialisti si afera know-how-ul necesar desfasurarii cu succes a activitatilor de combatere a fraudei din tarile mambre.