Articole
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, so...
Tribunalul Functiei Publice/Civil
Tribunalul Civil/Funcţiei Publice (Civil Service Tribunal) a fost înfiint...
UNESCO
UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...
Politica vamala
  Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europ...
Responsabilul European pentru ...
Autoritate independenta, infiintata in 2001, functionala din 2004, cu sediul la ...
Banca Centrala Europeana
  Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in anul 1998, cu sase l...
Politica industriala
  Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune ...
Combaterea fraudei
  Se estimeaza ca, din bugetul anual de peste 100 miliarde de euro, aproap...
Educatie, Formare Profesionala...
Desi politica in domeniul educatiei este decisa de fiecare stat in parte, membri...
Cercetare si inovare
  Principalul motiv pentru existenta unei actiuni europene in domeniul cer...

Politica industriala

 

Tratatul de la Roma nu prevedea crearea unei politici industrial comune pentru statele membre, aceste avand traditii diferite in domeniu, ce permiteau grade diferite de protectionism si de stimulare a industriilor nationale.

Insa, Tratatul de instituire a Comunitatilor Europene introduce notiunea de competenta comunitara in domeniul politicilor comunitare.

Politica industriala si pentru intreprinderi urmareste sa asigure un mediu de afaceri sigur, un mediu atractiv pentru investitii si pentru munca. De asemenea, Politica industriala are ca scop cresterea economica bazata pe cunoastere si pe inovatie.

Una dintre prioritatile Uniunii in acest domeniu este reducerea reglementarilor si birocratiei pentru intreprinderi, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM).

Cele 23 de milioane de intreprinderi mici si mijlocii sunt motorul economiei europene, ele reprezentand 99% din totalul intreprinderilor si oferind 75 de milioane de locuri de munca. Bazand-se pe principiul “gandeste intai la scara mica”, Uniunea Europeana ia intotdeauna in considerare nevoile IMM atunci cand reglementeaza ajutorul de stat si cand ia orice alta masura in domeniul industrial. Prioritatile politicii sunt de a promova antreprenoriatul si competentele, de a imbunatati accesul pe piata a IMM, de a imbunatati potentialul de crestere al IMM (prin incurajarea cercetarii si inovarii), de a intari dialogul si consultarea cu IMM.

Pentru a imbunatati competitivitatea intreprinderilor, in perioada 2007-2013, Uniunea Europeana aloca sume mari de bani destinate cercetarii tehnologice si inovarii prin doua programe: Programul Cadru 7 (peste 50 de miliarde Euro) destinat cercetarii si dezvoltarii si Programul Cadru pentru Competitivitate si Inovare (3,6 miliarde Euro). Acest din urma program se adreseaza in special intreprinderilor mici si mijlocii ce vor sa inoveze in domenii precum eficienta energetic si surse regenerabile de energie, tehnologii de mediu si tehnologia informatiei si comunicatiei.

Uniunea Europeana intentioneaza sa infiinteze in 2008 un Institut European al Tehnologiei care sa reuneasca cele trei dimensiuni necesare unei economii dinamice: cercetarea, educatia si inovarea. Acest Centru urmeaza a fi o retea de centre de cunoastere si inovare, organizate ca parteneriate intre domeniul privat, comunitatea de cercetare si universitati.

Prin intermediul politicii sale, Uniunea Europeana incurajeaza intreprinderile sa ia parte la o crestere economica durabila folosind in mod rational resursele naturale si acordand o atentie sporita dezvoltarii competentelor, reducerii saraciei si respectarii drepturilor fundamentale.